
Conform Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 19 din 4 iunie, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590, medicii angajaţi în spitalele din sistemul public de sănătate din România NU MAI AU VOIE voie să primească de la pacienţi, micile atenţii sub formă de plăti suplimentare sau donaţii în afară legii, scriu cei de la extranews.ro.
Dacă până acum medicii angajaţi cu contract de muncă în spitalele din sistemul public de sănătate, puteau primi plăți suplimentare sau donaţii, de acum acest obicei ar putea să îi arunce după gratii. Asta chiar dacă pacienţii aveau dreptul, conferit de lege în prezent, de a da o recompensă medicilor sau spitalelor în care au fost trataţi.
Legea drepturilor pacientului prevede că pacienţii au posibilitatea de a oferi angajaţilor sau unităţii în care au fost îngrijiţi plăți suplimentare sau donaţii, doar în limita respectării legii.
Conform ştirileprotv.ro, Decizia Înaltei Curţi a venit în urma unui proces penal de luare de mită, de la Curtea de Apel Mureş, în cadrul căruia avocaţii unui medic inculpat au susţinut că medicul nu e funcţionar public, conform noilor prevederi ale legii sănătăţii. Nouă judecători de la Curtea Supremă au decis însă invers, că doctorii sunt funcţionari publici, iar orice ban primit, fără chitanţă, înseamnă mită.
(Jurnal)