Urmare a articolului publicat de săptămânalul nostru: “Mai mulţi angajaţi ai BCR Giurgiu – anchetaţi în cazul falimentului firmei OVIRA şi morţii lui George Duţă”, apărut în 18 mai 2012, BCR Giurgiu ne-a solicitat publicarea unui drept la replică, atât în paginile săptămânalului cât şi pe paginile site-ului nostru, sub următorul titlu: “Informaţii FALSE privind presupusa urmărire penală de către DNA a unor angajaţi ai Băncii Comerciale Române”. Oripilat de atâta ipocrizie a BCR, un cititor onest al publicaţiei noastre ne-a trimis la redacţie această replică la “drept la replică”.

Stimată Redacţie

Sunt în măsură să  dovedesc conducerii BCR că sunt nişte Mincinoşi! Iată care sunt argumentele mele:

În dreptul la replică al BCR, publicat cu  două săptămâni în urmă în “Jurnal giurgiuvean”,  BCR respingea orice “informaţii FALSE “(??), referitoare “la o presupusă urmărire de către DNA a angajatilor sucursalei Băncii din Giurgiu”, minţind încă o dată, cu neruşinare, opinia publică giurgiuveană.  Zugrăvindu-vă ca pe nişte fraieri, fariseii băncii scriau: “Alte acuzaţii referitoare la presupuse câştiguri compensatorii provenite din asigurarea de neplată a creditului nu dovedesc decât ipocrizia şi lipsa unor noţiuni de bază privind activitatea de creditare. Oare  până unde merge impostura conducerii sucursalei Băncii Comerciale Giurgiu?

Deşi în decursul a câtorva ediţii, publicaţia d-stră a dezvăluit,  cu lux de amănunte, abuzurile, falsurile şi pseudo-profesionalismul angajaţilor BCR, acţiunile pe care aceştia

le-au comis, deliberat şi cu incontestabil discernământ împotriva firmei  Ovira Invest, firmă deţinută de către  Duţă Daniela, conducerea Băncii continuă să se apere lamentabil.

După fiecare material publicat, jurnaliştii au încercat, conform deontologiei lor, să ofere posibilitatea celor acuzaţi să se apere. S-au  lovit însă cu toţii de un zid uman  surdo-mut.  Revelaţie însă! În ediţia “Jurnal giurgiuvean”, din 25-31 mai, BCR Giurgiu a devenit, ca prin farmec, vocal! Este adevărat că lansând doar nişte vocalize lovite de nepricepere, coerenţă şi mai ales logică, specifice unui coeficient de inteligenţă mediocră. Nemailuând în seamă greşelile grave de ortografie. Citind nota întocmită de “trompeta”  BCR-ului, am dedus că aceşti falşi profesionişti în afacerile cu bani, merg mai întotdeauna pe premisa: „dacă negăm cu vehemenţă că avem probleme, acestea înseamnă că nu există!”  Aşa că BCR respinge „orice informaţii false referitoare la o presupusă urmărire de către DNA a angajaţiilor sucursalei BCR din Giurgiu”. Acest lucru îl susţin însă doar până la următorul alineat, când, loviţi brusc de amnezie  se contrazic, specificând: „DNA a dispus explicit neînceperea urmăririi penale…..”. Păi, domnilor ditamai bancherii, în aceste condiţii nu trebuia să specificaţi că DNA a dispus O PRESUPUSĂ NEÎNCEPERE a urmăririi penale???!!! Măi “profesioniştilor”, de ce nu încercaţi să trageţi storurile care vă întunecă mintea? Prin suprasuficienţa pe care o afişaţi nu faceţi altceva decât să deveniţi  nocivi pentru noi, cei impinşi de vicisitudini să apelăm la o  instituţie bancară, în timp ce voi fredonaţi simfonia nepăsării.

Hai să nu vă mai ţin încordaţi şi să vă ofer alăturat, în facsimil  documentul prin care DNA înţelege să înregistreze plângerea d-nei Duţă Daniela împotriva BCR, sub un număr penal (70/P/2011), la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie, dosarul fiind astfel repartizat unui procuror pentru efectuarea anchetei. E treaba mea de unde îl am! În plus, anexez la această replică la “drept la replică” şi documentul emis de Directia Generală de Poliţie al Municipiului Bucureşti (Poliţia sectorului 3 – Serviciul de Investigare a Fraudelor) în care, (ia fiţi atenţi!) se specifică: “BCR Giurgiu şi BCR Centrala sunt cercetate în conformitate cu prevederile art. 224, Cod Procedură Penală, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3.”  Aşa că n-o mai daţi la întors! Până în acest moment deja două instituţii ale statului ( DNA şi Poliţia Sect.3 Bucureşti), au confirmat în scris că sunteti cercetaţi penal.

Deşi o sintagmă spune că „atunci când doi oameni îţi spun că eşti beat ai face mai bine să te culci”, din nefericire, conducerea BCR Giurgiu nu numai că ignoră acest sfat,  ci continuă să o ţină ca surda pe mormânt, că singurul vinovat de falimentul firmei OVIRA INVEST este administratorul societăţii, Duţă Daniela, care “a condus defectuos un proiect imobiliar riscant”. Măi să fie! Şi atunci cum rămâne cu faptul că în privinţa activităţii de creditare,  obţinerea unui credit se face în urma acordului încheiat cu Banca după ce “presupuşii” specialişti ai acesteia analizează dosarul de credit al persoanelor implicate în derularea acestuia, verifică eligibilitatea proiectului supus creditării, iar după studiul de piaţă privind profitabilitatea şi riscurile proiectului, într-un final,  încasează o căldare cu bani de la client, sub titulatura onestă de „comision de acordare a creditului”?! Comision care, în cazul societăţii Ovira Invest, a fost de 1,5% din valoarea creditului, adică vreo 45.000 de “euroi”! Ola-la!

Aşadar, Banca face evaluarea riscurilor privind realizarea unui proiect de investiţii şi nu clientul! Odată ce au aprobat un astfel de credit bancherii au avut deplină cunoştiinţă de posibilele riscuri. Cu atât mai mult cu cât aportul băncii a fost de peste 84% din valoarea proiectului şi doar diferenţa de 16%  a reprezentat aportul firmei Ovira Invest. Pseudo-specialiştii BCR  mai fac referire, în acest informal drept la replică  cerut   publicaţiei noastre, la situaţia pieţei imobiliare, sugerând voalat că  la momentul derularii proiectului de investitie al SC Ovira Invest, piaţa ar fi fost lovită de o oarece instabilitate sau risc de prăbuşire. Amintesc că perioada mai 2007-octombrie 2008 a fost cea în care BCR a permis firmei Ovira Invest să-şi deruleze proiectul. Despre ce fel de „situaţie a pieţei imobiliare” discutăm, atunci, domnilor???!!!.

Se mai face zicere în dreptul la replică al BCR despre faptul că aceiaşi “iluminaţi” ai băncii ar fi făcut “tot posibilul” pentru a găsi soluţii de neintrare a firmei Ovira Invest în faliment. S-o creadă mutu…de la căluş! Din câte ştiu (şi ştiu multe!), BCR Giurgiu şi, în mare parte, BCR Centrala nu are specialişti, fapt dovedit cu înscrisurile pe care vi le-a adus la cunostinţă chiar Duţă Daniela, în ediţiile anterioare. În al doilea rând, „tot posibilul” de care aceşti “ordinari” (ca derivat al termenului “extraordinar”), vorbesc a fost de fapt o solicitare către instanţa Giurgiu, pentru intrarea firmei Ovira Invest in FALIMENT! (Pot anexa copie după această cerere, dacă măriile voastre doresc!). Şi atunci despre ce se vorbeşte în  acest drept la replică???!!!

Singurul lucru cert este că doar firma Ovira Invest a făcut toate demersurile posibile pentru a nu se ajunge la faliment. Lovită greu, evident, de falsurile uzitate cu nonşalanţă, de către BCR. Şi cu toate astea administratorul firmei Ovira Invest nu s-a adresat direct organelor de cercetare penală. A încercat iniţial să rezolve problemele create de BCR sesizând Asociaţia Română a Băncilor, apoi Banca Naţională a României, apoi Parlamentul României (Comisia  Petiţii şi Abuzuri). Mai mult, în octombrie 2009 Ovira Invest a apelat la Societatea Civilă Profesională de Mediatori “Ion Dedu& Andreea Răduţ”, pentru a soluţiona conflictele cu BCR pe cale amiabilă. Deşi BCR a fost invitată de aceştia de doua ori la mediere, BCR nu s-a prezentat niciodată!

Ca să îşi justifice totuşi lipsa de la dialog, “beceriştii” au transmis pe fax, biroului de mediatori  că vor da curs medierii abia după ce creditul va fii restituit integral. Păi atunci ce mai trebuia mediat???!!! Te ia capul nu alta!  Până şi în ultimele rânduri ale dreptului la replică pe care BCR l-a dorit publicat, aceştia nu se leapădă de ipocrizie, menţionând o aşa zisă asigurare de neplată a creditului. Minciună, de trei ori minciună!!!

Ovira Invest a încheiat cu societatea de Asigurări „Omniasig“ – Giurgiu o poliţă în caz de NEFINALIZARE a proiectului de investitii, şi nu în caz de neplată a creditului. Confuzia este scuzabilă. Doar am demonstrat mai sus cât de potenţi intelectuali sunt beceriştii! Deşi destul de voalat, ei recunosc însă că au încasat asigurarea, din care BCR a obţinut un profit de 583.000 euro!! Adică un profit mai mare decât veniturile obţinute din dobânzi şi majorarea primelor de asigurare!!! Aşadar, cine împrăştie „informaţii false“? Cine-i mincinosul? În loc de  corolar al celor de mai sus nu mai am de spus decât atât: „Unde eşti tu Tepeş, Doamne? / Că punând mâna pe ei,

Să-i împartţi în două cete, de nebuni şi de mişei,/ Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni/ Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”

Inco Gnito