20150216_154523Au trecut două luni de când preotul Mihai Balaban, parohul bisericii din Meletie (comuna Băneasa), era acuzat de o bătrână de 80 de ani, din localitate  că ar fi agresat-o sexual, atunci când a fost chemat să o împărtăşească. Anin Maria, cunoscută de localnici şi ca Maria lui Pescaru, a ajuns astfel dintr-o dată vedetă de televiziune, relatând pe larg împrejurările incidentului ce au inflamat o întreagă comunitate. Deşi bătrâna nu a depus nicio plângere la Poliţia Băneasa, cum susţin reprezentanţii IJP Giurgiu, organele de anchetă s-au sesizat din oficiu.

Jurnal giurgiuvean a întreprins cu două luni în urmă o anchetă proprie dorind să afle ce se ascunde de fapt  în spatele scandalului cu conotaţii sexuale din comuna Băneasa, care sunt motivele  acelor învinuiri aduse preotului comunei, prezentând totodată punctul de vedere al Episcopiei Giurgiu cât şi declaraţii ale sătenilor , dar şi ale soţiei preotului Mihai Balaban.

Conform spuselor Mariei Anin, victima acestui incident ,  aceasta i-ar fi solicitat preotului Mihai Balaban să o spovedească acasă, deşi regulile bisericeşti spun că acest lucru nu-l poate cere decât cei foarte bolnavi, ţintuiţi la pat, care nu se pot deplasa la Biserică şi doar muribunzii. Era primul motiv de bănuială asupra intenţiilor dubioase ale reclamantei.  Maria a lui Pescaru  cum i se mai spune Mariei Anin, se apăra atunci spunând:  am făcut asta pentru că eram foarte bolnavă… Din dialogul avut cu Maria Anin am desprins clar dorinţa femeii  ca preotul Balaban să părăsească localitatea, lucru pe care ni l-a repetat în mai multe rânduri în amplul dialog pe care l-am avut la vremea aceea, cu dumneaei.

După ce soţia preotului Balaban a încercat să facă lumină declarând cam care fusese motivul acestei înscenări, cum o definea domnia sa, încheiam  precizând că numai o anchetă serioasă a poliţiei, va putea da contur  şi limpezi totodată cauzele şi împrejurările reale ale acestui scandal din comuna Băneasa, care nu a făcut decât rău locuitorilor comunei,  Bisericii ca instituţie , dar şi preotului paroh Mihai Balaban.

Iată însă că între timp a apărut şi Ordonanţa de clasare a acestui caz cât şi referatul organului de cercetare penală, Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu (procuror de caz: Paiusi Marius Teodor) pe care v-o redăm mai jos.

Referat de Clasare

(…) Sesizări : La data de 14.02.2015, în urma unui zvon public, conform căruia, numitul Balaban Mihaiul Constantin, preot înb com. Băneasa, parohia meletie ar fi abuzat sexual o bătrână în vârstă de 80 de ani, lucrătorii Postului de Poliţie Băneasa s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de către acesta a infracţiunii de Agresiune Sexuală sub forma tentativei,

Probatoriu şi Stare de Fapt

Fiind efectuate verificări a fost sabilită următoarea stare de fapt:

Fiind audiatp numita Anin Maria, aceasta declara faptul că în data de 12.02.2015 conform obiceiului a fost vizitată de către preotul staului Mihail Constantin Balaban, pentru a o împărtăşii, iar, în urma discuţiilor purtate cu acesta i-a spus că are dureri de spate.

Preotul Balaban Mihai Constantin s-a oferit să-i aline durerile procedând la efectuarea unui masaj corporal începând cu umerii, spatele, stomacul şi picioarele, fără a-i atinge zonele intime după spusele numitei Anin Maria.

După terminarea efectuării masajului preotul Balaban Mihail Constantin i-a cerut numitei Anin Maria să se îmbrace apoi a spovedit-o şi a plecat fără a întreţine relaţii sexuale şi nici nu a exercitat nici un fel de presiuni fizice sau morale asupra acesteia.

În data de 13.02.2015 Anin Maria declara că a fost vizitată din nou de către preotul Balaban Mihail Constantin şi întrucât a considerat gestul făcut de acesta cu o zi în urmă ca având tentă sexuală i-a cerut acestuia să părăsească curtea locuinţei sale, lucru ce s-a şi întâmplat.

În urma consemnării orale a declaraţiei verbale ale preotului Balaban Mihail Constantin acesta recunoaşte faptul că a vizitat-o pe numita Anin Maria pentru a o spovedi, dar gestul pe care l-a făcut vis-a-vis de faptul că a masat-o pe corp a fost un gest pur terapeutic şi de compasiune pentru boala acesteia şi nicidecum un gest cu tentă sexuală.

Preotu Balaban Mihai Constantin menţionează aspecte legate de faptul că a beneficiat la rândul său de efectele benefice ale masajului terapeutic, fiind victima unui accident rutier, în urma căruia a trebuir să-i fie masată coloana fapt ce l-a determinat pe acesta să-i acorde un ajutor în vederea alinării durerilor cervicale, numitei Anin Maria

Deasemenea arată faptul că Anin Maria în acea zi nu a  avut nici o reacţie de respingere la adresa sa şi nici nu au existat tensiuni între ei.

   Conţinutul şi analiza probelor

– Numita Anin maria declară faptul că nu doreşte să depună nici un fel de reclamaţie împotriva preotului Balaban Mihail Constantin

-Nu există date şi indicii care să-l încrimineze pe numitul Balaban Mihail Constantin de comiterea infracţiunii pentru care a fost cercetat sau de o altă infracţiune.

Concluzii

Acte şi măsuri procesuale

-sesizarea din oficiu la data de 14.02.2015

– nr. unic 801/P/2013

– declaraţii părţi intimate

date suplimentare

-între preotul Balaban Mihail Constantin şi numita Anin Maria a existat un conflict privind taxele pe care acesta le percepe la îngrijitul mormintelor, conflict în urma căruia preotul i-a interzis perceperea de taxe numitei Anin Maria

-Preotul Balaban Mihail Constnatin, a ales ca adresa de comunicare a acetelor procedurale com. Băneasa, str. Bisericii, nr. 4, jud. Giurgiu, unde şi locuieşte efectiv.

Propun

Clasarea lucrării penale cu nr. de mai sus, în care au fost efectuate cercetări faţă de numitul  Balaban Mihail Constantin sub aspectul săvârşirii infracţiunii de, Agresiune Sexuală sub forma tentativei, faptî prev. şi ped. de art. 219 alin 1, rap la art.32 Cod penal

Redacţie