Deşi părea că alegerile parlamentare se vor desfăşura în linişte  datele furnizate de biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Giurgiu arată altceva. Până la data de 26 noiembrie 2012, la nivelul judeţului Giurgiu au fost înregistrate unsprezece incidente electorale, sesizate atât prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 ( un număr de opt incidente) cât şi direct, din partea unor partide politice sau instituţii publice.

În ceea ce priveşte zonele în care au avut loc aceste incidente în afara unuia produs în municipiul Giurgiu, celelate  zece consumându-se în mediul rural, mai precis în  localităţile: Călugăreni, Buturugeni, Grădinari, Ogrezeni, Ulmi, Joiţa, Adunaţii Copăceni, Novaci, Săbăreni, Cosoba, Mihăileşti şi Slobozia.

Din cele unsprezece incidente electorale sesizate, trei nu s-au confirmat, poliţiştii aplicând reclamanţilor sancţiuni contravenţionale, în valoare de 500 lei, pentru apelarea abuzivă a numărului de urgenţă 112. În celelalte cazuri au fost întocmite cinci dosare penale, patru pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi unul pentru distrugere de bannere electorale.

În toate aceste dosare penale se efectuează în continuare cercetări în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a suspecţilor. Până în prezent nu au existat persoane reţinute sau arestate.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu la acest moment sunt constituite unsprezece echipe de cercetare şi soluţionare a incidentelor electorale, urmând ca în perioada imediat următoare, ele să fie suplimentate cu ofiţeri de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu scopul  coordonării, acordării de sprijin şi de asigurare a celerităţii investigaţiilor în cazurile semnalate.

Conform comunicatului primit la redacţie, în sprijinul activităţilor operative ce se desfăşoară pe întreaga  perioadă a campaniei electorale cât şi în ziua alegerilor, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu, vor acţiona în contextul  Campaniei “Tu decizi! Votează legal!” atât individual cât şi în sistem integrat împreună cu reprezentanţi ai celorlalte instituţii M.A.I de la nivel judeţean, pe linia informării şi conştientizării populaţiei cu drept de vot cu privire la riscurile la care se expune în cazul încălcării legislaţiei electorale. (JGR)