Comuna Slobozia continuă să se dezvolte, devenind o localitate tot mai atractivă pentru cei ce vor să evadeze din oraș, într-o oază de liniște și aer curat…

0
1090

 

Recentul dialog purtat cu primarul comunei Slobozia, Florin Gheonu și cu secundul său, în administrație, viceprimarul Olaru Marian,  ne-a adus nu numai elemente noi privind investițiile realizate până acum în localitate, ci ne-a pus la curent  cu proiectele ce urmează a fi implementate aici, în următoarea perioadă.

După cum ne spuneau cei doi edili, Slobozia devine de la o zi la alta o localitate tot mai trăgătoare pentru cei care doresc să evadeze din zgomotul orașului, doritori de aer curat , de  multă liniște și verdeață. Întrebați despre lucrările imediate din acest anotimp viceprimarul Marian Olaru ne spunea:

În cadrul proiectului Anghel Saligny avem de asfaltat două străzi…Una care duce către Mocanu, căreia noi îi spunem Drumul Plopilor și altul pe strada Viorelelor unde avem un fermier care are o Asociație și care prin activitatea sa contribuie la bunăstarea localității noastre.

Când s-a realizat asfaltarea drumurilor, noi am dorit ca măcar pe DN5 C să se realizeze șanțuri betonate. Proiectantul ne-a spus însă că sunt costurile mult prea mari și că nu va fi aprobat proiectul. De aceea am lăsat șanțurile cum erau, din pământ. Avem așa cum v-am spus,  proiectul depus pe betonarea acestora, dar când ne-am așezat la masa negocierilor ni s-a spus să alegem care este prioritatea noastră, iar la data aceea am preferat rețeaua de extindere a apei potabile. Am zis că este mai importantă apa decât șanțurile.

Conductele de aducțiune trebuia să le băgăm chiar pe șanț sau limitrof șanțului, căci e mai ușor să folosești șanțul decât să spargi ulterior carosabilul. În situația în care conductele de apă le-am fi băgat pe sub carosabil, la spargerea uneia dintre ele, trebuia imediat intervenit și spartă porțiunea de carosabil. Vreau să vă spun că am avut situații, aici în comună, unde cei de la  Apa Service au fost nvoiți să  intervină chiar și din metru în metru, din cauza calității conductelor.

Un alt proiect este o grădiniță pentru un număr de 100 de copii, deși noi acum am dispune doar de 15-20 de copii, căci populația comunei tot  migrează  către  oraș sau către străinătate… Mulți dintre cei ce au posibilități materiale, în prezent duc copiii la grădinițele din Giurgiu. Oricum ridicarea unei grădinițe noi, îi va atrage, cu siguranță pe localnici, dar deocamdată nu sunt fonduri pentru ridicarea ei.

Slobozia se va dezvolta în următorii ani tocmai pentru că încet, încet vom realiza toate condițiile de confort pentru cei ce locuiesc aici și nu numai, localitatea devenind tot mai atractivă – ne spunea la rândul său, primarul Florin Gheonu (foto 1).

Foto 1. 

Am apelat chiar la specialiști în peisagistică pentru a înfrumuseța comuna, am sădit o mulțime de trandafiri , am realizat piste de biciclete…Mai avem un proiect cu Consiliul Județean Giurgiu,  pentru o pistă de biciclete ce va traversa tot lanțul Dunării și care va trece și prin Slobozia, pistă ce în final se va lega de Zimnicea în județul Teleorman –a  completat vicele Olaru (foto 2)…

Foto 2. 

Avem câteva cazemate de pe timpul celui de-al doilea război mondial pe care le-am intabulat, urmând să ne iasă cărțile funciare,  și pe care dorim să le transformăm în obiective turistice când se vor demara lucrările CJ, la pista de biciclete de care vorbeam, realizând o șosea către ele, pentru a  putea fi vizitate.

Din păcate,  în afara celor din imediata apropiere a Bisericii din comună, alte monumente noi nu deținem. Doar Mănăstirea ar putea fi un alt punct  de atracție important, pentru turiști cât și pentru pelerinii interesați.

Ea se vizitează an de an, de foarte multă lume venită  din toate colțurile țării. Noi am încercat să realizăm mai multe lucruri pentru această Mănăstire, dar deocamdată nu avem fonduri pe  programul AFM,  fondul de Mediu.

După ce am asfaltat drumul ce duce la  Mănăstire, iarnă de iarnă ajutăm cu utilajele primăriei,  deszăpezirea șoselei către ea , fiind o zonă în care zăpada se depune masiv, din cauza celor două diguri din apropierea accesului în curte… Am dorit chiar să tragem până aici o rețea de iluminat public,  pe panouri fotovoltaice. Am dori chiar să extindem acest proiect până la intrarea în Municipiul Giurgiu și pe drumul ce face legătura cu șoseaua Alexandriei – DC121.

La rândul lor, cei de la DIGI au tras fibră optică celor din Mănăstire și în acest moment aceștia se bucură de  toate utilitățile.

Totodată datorită celor de la DIGI s-a rezolvat în comună și problema telefoniei mobile… Au rămas cu probleme doar cei ce sunt conectați pe alte rețele. Telecom-ul și-a instalat, la rândul lor, un modul și acum problemele pe telefonie s-au diminuat la maxim – ne ma spunea viceprimarul comunei Slobozia,  Marian Olaru.

(Jurnal)