Comisia Europeană a solicitat autorităților române, noi clarificări privind reforma pensiilor speciale, precizând că ele se referă și la pensiile militare cât și la cele ale magistraților!

0
554

Nu putem risca, pe fondul discuțiilor despre eliminarea pensiilor speciale, ca cei peste 7.000 de militari din cadrul MApN care îndeplinesc acum criteriile de pensionare să considere că singura lor soluţie este trecerea în rezervă, a declarat luni, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.

MApN a susţinut cu consecvenţă faptul că pensiile militarilor nu pot fi considerate pensii speciale”, a adăugat ministrul.

Nu putem risca pe fondul acestor discuţii ca de exemplu cei peste 7.000 de militari doar din Ministerul Apărării Naţionale, care îndeplinesc condiţiile de trecere în rezervă pe actualul sistem de pensionare să considere că singura lor soluţie este trecerea în rezervă. Toţi sunt oameni cu mare experienţă, mulţi sunt încadraţi pe posturi de comandă şi va fi impozibil pentru sistemul militar să absoarbă şocul plecării lor într-un timp atât de scurt”, a menționat ministrul Apărării…

Comisia Europeană a solicitat autorităților române însă noi clarificări privind reforma pensiilor speciale, așteptând prezentarea impactului legii.

Astfel, Principalele informații așteptate de Comisia Europeană pe marginea reformei pensiilor speciale sunt :

  • Impactul pe care-l va avea legea (cu estimarea cheltuielilor), pe categorii de pensii.

  • Separat, impactul eliminării celor cinci sporuri din baza de calcul a pensiilor militare (noutate introdusă de senatori în proiectul de lege ce a trecut prin camera superioară la sfârșitul lunii martie).

  • Detalii despre impozitarea progresivă a pensiilor speciale și riscul ca această măsură să fie respinsă la CCR.

  • Dacă legea pensiilor speciale se aplică și primarilor și parlamentarilor, pentru că aceste categorii nu figurează în legea reformei (indemnizațiile primarilor, viceprimarilor și președinților și vicepreședinților de consilii județene sunt adoptate, însă plata lor a fost prorogată; indemnizațiile parlamentarilor au fost eliminate.

Într-o scrisoare trimisă în luna martie guvernanților de la București, Comisia Europeană a criticat proiectul de lege aflat în procedură legislativă,  constatând că are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile și că nu rezolvă principiul echității.

Comisia le-a recomandat autorităților să nu avanseze cu adoptarea în Parlament până nu se operează corecțiile necesare unei reforme reale, atrăgând atenția că plafonul de 9,4% din PIB și întreaga idee de reformă a pensiilor speciale se referă și la pensiile militare.

Iată ce recomandări face  în legătură cu pensiile militare: Calculul să fie bazat pe veniturile din întreaga carieră; Rata de înlocuire a salariului cu pensia să fie 45%, față de 65%, cât este în prezent; Integrarea pensiilor militare în sistemul general contributiv și din perspectiva creșterii lor (să crească la fel ca pensiile contributive).

Comisia Europeană face recomandări și în privința  pensiilor magistraților:  Creșterea vechimii în muncă; O rată mai mică de înlocuire a salariului cu pensia (acum este de 100% sau mai mare); Alinierea creșterii pensiilor la sistemul contributiv (în prezent, pensiile speciale ale magistraților cresc odată cu salariile magistraților aflați în funcție).

(Jurnal)

surse: CursDeGuvernare