Colorează-ți viața altfel…fără droguri!

0
224

d92fb0585436ca06328c7c3e6fd297ac_XL  

EDIŢIA A XIII–A A CONCURSULUI NAŢIONAL „MESAJUL MEU ANTIDROG” 2016 – Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog de la nivel teritorial, a lansat la nivel naţional, în perioada 8 – 12 februarie, ediţia a XIII–a a concursului „Mesajul meu antidrog”, având ca temă Colorează-ţi viaţa altfel…fără droguri!. 

Ediţia a XIII–a a concursului se desfăşoară în intervalul februarie – iulie 2016, în cadrul instituţiilor din învăţământul preuniversitar (gimnaziu şi liceu) din toate judeţele ţării şi din Bucureşti.

„Mesajul meu antidrog” este un proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul gimnazial şi liceal şi se desfăşoară anual, încă de la înfiinţarea ANA.

Având ca obiectiv specific dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflate într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, proiectul reprezintă un concurs naţional în cadrul căruia elevii îşi exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile şi atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri.

Parteneri în acest proiect, alături de ANA, sunt inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, direcţiile judeţene de tineret şi sport, organizaţii neguvernamentale şi autorităţi locale. Beneficiarii direcţi estimaţi ai concursului sunt 150.000 de tineri din învăţământul preuniversitar (gimnaziu şi liceu).

Scopul concursului este menţinerea la un nivel scăzut a consumului de droguri (prevalenţa), reducerea cazurilor de noi consumatori (incidenţa) în rândul populaţiei din învăţământul preuniversitar (gimnazial şi liceal), iar obiectivul general este creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber.

 Etapa judeţeană a concursului se desfăşoară în perioada 22 februarie-06 mai 2016, parteneri în acest proiect, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Giurgiu, fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Giurgiu şi Consiliul Judeţean Giurgiu.

 Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Giurgiu desfăşoară activităţi specifice de promovare a concursului antidrog în cadrul şcolilor şi liceelor din judeţul Giurgiu.  Astfel, elevii sunt îndrumaţi să participe, în funcţie de aptitudini, la următoarele secţiuni ale concursului: eseu literar, film de scurt metraj, spot antidrog, arte vizuale (grafică, pictură) şi sport, iar criteriile de evaluare a lucrărilor urmăresc încadrarea în cerinţe (tematică şi dimensiuni), promovarea mesajelor pozitive, originalitatea mesajului şi a subiectului ales, acurateţea stilului, claritatea limbajului.

 La finalul etapei judeţene a concursului „Mesajul meu antidrog” din anul 2015 s-au acordat un număr de 22 de premii elevilor care au ocupat locurile I, II şi III la secţiunile concursului, iar profesorilor coordonatori li s-au acordat un număr de 14 diplome de excelenţă pentru implicare în activitatea promovare a mesajului antidrog. Eleva Belu Florentina, de la Şcoala Gimnazială „Acad. Marin Voiculescu” Giurgiu a câştigat, la finala naţională a concursului, premiul III la secţiunea  “Eseu literar”.

 (Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Giurgiu)