Conducerile PSD și PNL au decis zilele trecute măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare destinate eficientizării cheltuielilor statului. Potrivit lui Marcel Ciolacu, „zecile de măsuri” identificate vor aduce o economie la buget de 6 miliarde lei.
Mai întâi vor fi făcute publice măsurile de tăiere a cheltuielilor statului, după care va urma măsurile fiscale pentru mediul de afaceri.
Lista măsurilor ce urmează a fi aplicate:
-
coaliția a decis eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate,
-
Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.
-
Indexarea redevențelor pentru resursele naturale cu rata inflației
-
Reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți).
-
tăierea unor ”sporuri nejustificate”, comasări și desființări de instituții, reducerea numărului de funcții de conducere în sistemul public și plafonarea îndemnizațiile de conducere la societățile de stat.
-
Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere.
-
În companiile de stat va fi redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere. Numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5.
-
Totodată, indemnizațiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat.
-
Comasarea a minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% și desființarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.
-
Va fi creat cadrul legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.