Clejani, o comună a cărui destin s-a schimbat radical odată cu preluarea mandatului de primar, de către Florin Nidelea

0
659

   Dacă vrei să scrii ceva despre comuna Clejani e musai să amintești – așa cum bine nota cineva într-un reportaj realizat cu ceva timp în urmă –  despre Biserica gotică de aici, despre mumia lui Mișa Anastasievici, despre celebrul taraf din Clejani, rămas astăzi doar o amintire, trebuie să scrii despre cei natură, dude, corcodușe, ploaie, Moșii de vară sau despre Rusalii…

Despre acest Mișa Anastasievici, originar de pe malul sărbesc al Dunării există o adevărată legendă pe care nu mulți o știu. În anii 1830,  fâcând ceva bani din comerțul cu animale, mituind în stânga și în dreapta omul devine un influent personaj politic al locului. Începe să aibă vase, își ridică un depozit pentru animalele, dar nu se oprește aici. Simte gustul afacerii și se apucă de comerțul cu sare,  ba chiar ajunge – spune povestea – ca în timpul revoluției din 1848, să arendeze ocnele de sare din Țara Românească, cumpărând   toate terenurile pe care le  găsește  în jurul Clejaniului.

O comună ce părea greu de gestionat, după anii 90, dar odată cu venirea ca primar a lui Florin Nidelea lucrurile aici au început să reintre în albiile lor. O parte dintre cei ce nu erau obișnuiți cu respectarea legilor comunității s-au lăsat greu dați pe brazdă, cum se zice, dar până la urmă au făcut=o, mai de voie, maai de nevoie…

           Foto: Florin NIDELEA – primarul comunei CLEJANI

Parcursul a fost greu, după cum ne mărturisește primarul comunei,  însemnând o provocare pe care acesta și-a asumat-o de la începutul mandatului său și uite că astăzi oamenii locului îl îndrăgesc și îl respectă. Mulți dintre cei ce locuiesc aici sunt romi. La  fel de mulți dintre aceștia au plecat în țări străine. Unii s-au întors, alții au ajuns să facă naveta, am spune, adică ba pleacă , ba se întorc și tot așa…

Cert este că destinul acestei așezări s-a schimbat radical odată cu preluarea mandatului de primar de către Florin Nidelea – după cum ne mărturiseau câțiva dintre oamenii locului.

 Am câteva proiecte depuse deja – ne spunea Florin Nidelea, răspunzând astfel la insistențele  noastre de a ne vorbi despre investițiile făcute la acest început de an.

Cel de gaze este cel mai importat dintre ele. Este depus de vreo două luni, dar nu a fost avizat. El va alimenta toată comuna atunci când  va fi introdus iar lucrările vor fi gata. Datorită acestui lucru, atunci când rețeaua va fi aici, dintr-odată se va trece la o nouă etapă în ceea ce privește confortul cetățenilor.   

Restul proiectelor sunt în derulare:  unul este cel de asfaltare a comunei prin intermediul Ministerului Dezvoltării

Lătratul unui câine la intrarea în comună mi-a adus aminte de faptul că mulți dintre primarii comunelor din județ se plâng de prezența acestora în număr mare pe străzile localităților, mare parte dintre aceștia fiind aduși din Capitală și lăsați slobozi la zeci de kilometri deși se pot găsi alte variante de a scăpa de ei.

Problema câinilor a fost rezolvată, la noi,  în comuna Clejani – ne spunea primarul Florin Nidelea. Avem un contract cu o societate din București  și atunci când cetățenii solicită acest lucru ei sunt aici. În schimb vaccinarea sau castrarea câinilor nu s-a făcut niciodată de când sunt eu aici.

Cu siguranță următoarea vizită pe care o vom face în aceste locuri, ne va obliga să vă spunem mult mai multe despre ultimele proiecte din agenda primarului comunei Clejani, Florin Nidelea.

(Jurnal)