În cadrul conferinţei de presă susţinute în data de 25 mai, secretarul Primăriei municipiului Giurgiu, Petre Roşu, a declarat faptul că, de curând, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a trimis un document către administraţia locală, prin care se solicită modul în care s-a aplicat Legea funciară pe raza municipiului Giurgiu.

“Ministerul ne solicită o inventariere însă şi principalele greutăţi pe care le-am întâmpinat în aplicarea Legii 18/1991, Legea Funciară” a declarat Petre Roşu, cel care a recunoscut că legea a dat mari bătăi de cap administraţiei locale datorită numeroaselor lacune.

“Drept dovadă că legea nu a fost una foarte bine realizată este faptul că şi acum, după aproape 20 de ani, înca mai sunt probleme de acest gen. În ceea ce priveşte strict municipiul, eu zic că acest proces poate fi declarat, în mare parte, încheiat. Au fost o serie de probleme, în sensul că, persoane cu domiciliul în judeţul Teleorman, cereau teren în Giurgiu. Aşa ceva nu a fost posibil, noi am mers pe principiul teritorialităţii”, a declarat Petre Roşu.

Se pare că nu numai Legea 18 a oferit migrene administraţiei locale, ci şi mult mai recenta Lege 10/2001 privind retrocedarea imobilelor naţionalizate sau expropriate de către regimul comunist.

Potrivit lui Petre Roşu, în acest moment există un litigiu între Primărie şi câteva familii din municipiu, privind clădirea (şi implicit terenul) fostului Teatru de Vară.

“Cei cu care ne judecăm acum vor ceea ce nu au avut niciodată. Nu deţin un document care să ateste că ar fi fost expropriate şi nu au niciun act care să ateste că au deţinut acel teren” a mai spus Petre Roşu, cel care a menţionat că Primăria deţine un plan cadastral din 1916 care atestă negru pe alb că acel teren aparţinea administraţiei locale.

“Procesul se află în acest moment la Curtea de Apel, după ce procesul iniţial a fost câştigat de Primărie”, a mai spus Petre Roşu. “Singurul document pe care se bazează domniile lor este o hârtie din anii ’40, depusă la Fisc, care atestă faptul că ar fi plătit un impozit în zonă, nicidecum ceva referitor la clădire sau terenul acesteia”, a încheiat Petre Roşu.

Bogdan VLADU