Jurnal Giurgiuvean

Circa trei sferturi dintre români consideră că facturile la UTILITĂȚI, conțin ”taxe ascunse” și că în Romania ar trebui înființat un ”Tribunal de MEDIU”!

Sondajul realizat recent de INS are o componentă ecologistă, pe lângă cea politică, explorând și modul în care românii se raportează la poluare, la energie, dar și la abordări naționalist – conspiraționiste, cum ar fi aserțiunea că România ar fi „groapa de gunoi a Europei”.

Astfel, 43.7% dintre români sunt de acord cu afirmația în „foarte mare măsură”, iar 36.4% „în mare măsură”, adică 80.1% dintre români împărtășesc această opinie.

Românii sondați sunt nemulțumiți și de modul în care statul subvenționează trecerea la producția de energie din surse regenerabile, iar 70.7% dintre ei consideră că statul „ar trebui să facă mai mult.”

Peste 73% sunt convinși că facturile la utilități conțin taxe ascunse.

Cu toate acestea, 68.7% dintre ei cred că schimbările climatice sunt provocate de om, în special de activitatea sa economică. Peste 42% spun că explotarea pădurilor este vinovată de aceste schimbări, iar 80.8% sunt total împotriva defrișărilor de pădure pentru a deschide noi exploatări de cărbune.

În aceeași logică, 52.3% consideră că producția de energie nucleară ar fi un lucru bun pentru România, iar 48.9% dintre ei ar fi dispuși să folosească mai des transportul în comun pentru a proteja mediul.

În schimb, 54.9% cred că România nu ar trebui să permită implicarea investitorilor privați în exploatarea resurselor naturale esențiale pentru securitatea țării, dezvoltarea economică și bunăstarea oamenilor.

Un procent copleșitor de 89.3% dintre cei sondați consideră că în România ar trebui înființat un Tribunal de Mediu care să judece infracțiunile împotriva mediului, iar 94.7% ar dori înăsprirea sancțiunilor și pedepselor pentru aceste infracțiuni.

Cu toate acestea, doar 29.3 ar fi dispuși să-și instaleze panouri fotovoltaice, dar nu pentru că ar trăda opțiunea ecologistă majoritară, ci pentru că nu și-ar permite instalarea lor indiferent de nivelul subvenției.

(Jurnal)

Exit mobile version