Evaziunea fiscală de la colțul străzii este un fenomen deja  împământenit în România,  cu rădăcini adânci în mentalitatea multora dintre comerianți. Pare un lucru firesc, pentru toată lumea.  O practică exercitată la vedere, fără prea mare teamă. Iată de ce vânzătorii se arată deseori  indignați atunci când li se cere bonul fiscal.  Dar când evaziunea fiscală este dublată și de prețuri  nejustificate , stabilite ochiometric, în funcție de condiția socială a clientului, atunci chiar te întrebi dacă  organul  statului,  numit Protecția Consumatorului, Fiscul și te miri ce alt organ își mai poate justifica existența atâta timp cât astfel de comercianți își fac de cap în văzul nostru, al tuturor.

Această ecuație în care infracțiunea de evaziune se  completează perfect cu nesimțirea este prezentă de ceva timp ( probabil de la inaugurare), la chioșcul din incinta Spitalului Județean de Urgență Giurgiu. Cu siguranță și aceasta  afacerea vreunui suspus din administrația locală sau a unui politician local, veros.

Un loc în care marfa așezată haotic pe rafturi este servită de o duduie care îți spune prețul produsului solicitat abia după  ce te măsoară bine din cap până în picioare. Evident trebuie să o crezi pe cuvânt, că acela e prețul corect.  Oricum nu ai altă variantă.  Așa am constatat că pe o păine albă,  nefeliată,  o ciocolată fără pretenții ,  și o sticlă de apă plată, poți  da 10 lei! Că pe o apă chioară , cu  aromă de  cafea și un gust rânced,  servită într-un pahar minuscul, de unică folosință, dai 1,5 lei! Fără zahăr, produsul devine o  extraopțiune!

Cu siguranță că cel care administrează acest chioșc gândește că prețurile mari, marfa proastă, neafișarea  prețurilor, lipsa bonului fiscal sunt lucruri minore în raport cu stadiul bolii celor internați aici, a costurilor medicamentelor și a condițiilor din Spital..  Dar cine mai are nevoie de un bon fiscal, într-un spital? Ce-i pasă bolnavului ce se ascunde în spatele amneziei celui care uită să-i dea bonul fiscal, atâta timp cât gândul său fuge doar către ce se va întâmpla cu el, mâine? Iată câteva din raționamentele pe care se bazează și acești comercianți ce în loc să practice o formă de ajutor social, practicând un adaos comercial cât mai mic , că tot au monopol în incinta Spitalului, ei vând peste prețul pieței, siguri că puțini bolnavi se vor încumeta să fugă în papuci și să cumpere același produs, mai ieftin și ,deseori, de mai bună calitate, din altă parte.  Gestionarul chioșcului din incinta Spitalului gândește  doar în termenii economiei de piață! El n-are nicodată gânduri apăsătoare, mustrări de conștiință că își construiește afacerea pe suferința și lipsurile unor oameni . El gândește doar în termenii economiei de piață  și a profitului.  Nu își permite slăbiciunea, bunului simț. De obicei astfel de indivizi se nasc fără această ”glandă”.

La fel de vinovați ca cei din chioșcul din incinta Spitalului județean de Urgență Giurgiu sunt fără îndoială și cei care i-au dat acestuia toate aprobările, cei care ar fi trebuit să-i pună – ca pe o condiție de bază la deschiderea acestui bussiness – obligația de a vinde produsele sub prețurile din marketuri, verificând sistematic calitatea produsului. Mai ales că la doar o aruncătură de băț se află sediul Sanepid din cadrul Direcției de Sănătate Publică Giurgiu. Iată încă un trist paradox ce spune multe despre interesul autorităților față de cetățeni. Un subiect de analiză pentru cei plătiți să vegheze la sănătatea și la respectarea legii. Cine se ascunde de fapt în spatele evaziunii fiscale practicate fără jenă în  chioșcul din incinta Spitalului județean Giurgiu? (Marian TARU)

 

7 COMENTARII

  1. Eu sunt cititorul care impreuna cu colegii mei am semnalat acestui ziar acest caz, nu am dorit sa imi apara numele intrucat cunosc foarte bine acest oras conrupt mizer si am dorit sa imi pastrez anonimatul. Insa voi semnala organele fiscale si pe cele ale prot. consumatorului. Multumesc redactiei ca a avut deontologia si profesionalismul sa semnaleze acest fapt.
    In ceea ce priveste comentariul unui cititor ca acest ziar arunca doar bombe, ar trebui interpretat probabil pozitiv, efectul acestor bombe at trebui sa faca sa sara in aer niste conrupti. Dar probabil se prefera ziarele gen cimitire si parastase online. Poze mari cuvinte putine si golite de esenta.

  2. Ei bine afla ca nu am nicio legatura cu redactia acestui ziar, nu inteleg de unde atata suspiciune intr-un oras unde evaiunea, lipsa bunului simt,mentalitatea de clan sunt axele dominante care traseaza viata mizera a acestui oras. Sunt insa fericita ca am privilegiul de a nu locui permanent in acest oras fiind nevoita sa il vizitez atunci cand profesia o impune.
    Este insa adevarat ca doi dintre colegii mei ai ghinionul de a locui in acest oras. Problema consta in faptul semnalat si nicidecum in persoana care semnaleaza. Mentalitate de provinciali rudimentari.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.