De curând la conducerea Agenţiei de Prestaţii Sociale Giurgiu, o direcţie mai nou înfiinţată, a fost învestit Constantin Buduru, o mai veche cunoştinţă de-a noastră, un personaj politic ce părea că a fost tras în tirajul vieţii politice giurgiuvene. Un articol al unui coleg de-al nostru, apărut de curând într-o publicaţie locală, ne-a făcut să realizăm interviul de mai jos, interesaţi de rolul pe care Constantin Buduru ar urma să-l joace, sau nu, pe scena politicii locale.

Reporter: Să o luăm ca pe o surpriză apariţia d-stră în fruntea unei instituţii deconcentrate sau ca pe un gest firesc?

Constantin Buduru: Nu aş putea spune că este o surpriză atâta timp cât aşa cum se ştie, nu este prima instituţie publică pe care o conduc. Am o experienţă managerială de peste un deceniu motiv pentru care pretind că am însuşită ştiinţa condu-cerii. Şi nu trebuie omis amănuntul că aproape toată întreaga mea activitate de până acum s-a desfăşurat în Administraţia Publică.

R: Cum justificaţi această absenţă a d-stră din viaţa politică locală din ultimii ani?

C.B.: Motivul retragerii mele provizorii este dezgustul faţă de comportamentul unor politicieni. Am constatat că loialitatea pe care mulţi o invocau, cu fiecare ocazie, se transformase între timp în dorinţa expresă a obţinerii unor beneficii personale. Sunt un om principial, în ciuda părerilor unora, căci ce să-i faci în viaţa asta nu-i poţi mulţumi pe toţi, şi de aceea am preferat să mă retrag pentru 3 ani, ca independent. Să nu credeţi că în tot acest interval de timp nu am fost tentat să revin sau n-am mai fost solicitat să ader la alte partide locale, dar am rezistat.

R: Aţi rezistat dar cu ce preţ?

B.C: Cu preţul locului meu de muncă. Am fost şi eu pentru 3 luni şomer şi nu mi-este ruşine să mărturisesc acest lucru. A fost o perioadă în care am cunoscut cu adevărat caracterul oamenilor la ale căror evoluţii profesionale şi politice am contribuit şi eu. M-a bucurat spre compensare faptul că oameni la care nu mă aşteptam mi-au întins o mână de ajutor. A fost o experienţă tragică şi totodată benefică …o perioadă pe care n-aş ezita s-o repet dacă mi-ar aduce schimbări majore în viaţa mea. Am înţeles abia atunci, ca om politic, adevărata valoare a unui loc de muncă pentru omul onest. Consider că cel ce se bucură de un loc de muncă este un privilegiat al sorţii în zilele noastre, bogat şi totodată liniştit. În ciuda acestei încercări prin care am trecut nu am resentimente faţă de nimeni, lucru pe care l-am demonstrat în relaţiile mele ulterioare cu toţi ceilalţi…

R: Aţi fost acuzat în repetate rânduri de traseism politic. Cum justificaţi d-stră aceste treceri de la un partid la altul?

B.C: Traseismul politic nu produce corupţie aşa cum produce loialitatea de faţadă a unora faţă de partidele din care fac parte. Eu am construit partide nu m-am mutat în ele. Unul a fost APR-ul după aceea PC-ul şi chiar o parte a structurii de bază a PNL Giurgiu. N-am profitat de privilegiile pe care le căutau alţii, acceptând orice compromis, orice umilinţă pentru a se bucura de ele. Sunt foarte mulţi oameni politici din judeţ care-şi datorează cariera acestui traseism politic manifestat de mine, ei fiind astăzi nite notorietăţi. Ca şi mine sunt destui care au împins din culisele politicii giurgiuvene tot felul de personaje pe scenă dar din păcate, aceşti oameni n-au confirmat compromiţându-i pe cei care i-au recomandat. Aşa că este timpul susţinerii unor indivizi cu credibilitate. Vremurile critice au trecut iar lucrurile se vor aşeza, încet, încet, în matca lor normală. Este necesar ca fiecare partid să promoveze valori reale şi nu luzeri, oameni care să nu-şi dezamăgească electoratul. Consider că nu este moral să permiţi ca la un moment dat să te reprezinte personaje care nu au nicio legătură cu probleme comunităţilor pe care doreşti să le ajuţi.

R: Consideraţi normal acest turism electoral mani-festat la alegerile europarlamentare?

B.C: Fiecare contribuabil are dreptul să voteze în funcţie de tipul de alegeri, în condiţiile impuse de lege. Dacă acest drept este stipulat şi nu este încălcat, cetăţeanul poate vota oriunde, mai ales că în ultimul timp se manifestă un mare absenteism în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Aceste alegeri au certificat încă o dată faptul că electoratul urmează anumiţi li-deri, datorită credibilităţii pe care şi-au câştigat-o de-a lungul timpului…

R: Veţi reveni în curând în politica „mare”?

B.C: Voi medita asupra acestui aspect şi în funcţie de solicitările colegilor de partid voi opta pentru reactivarea de care aminteaţi, mărturisindu-vă că mi este frică de muncă!

Florian TINCU