migranti turnu 3

 FOTO: Cîțiva dintre cei 13 fugari ce încercau să se refugieze departe de țara lor de origine… 

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Giurgiu au descoperit, în trei cazuri, treisprezece migranţi care, folosind diferite metode, au încercat să intre ilegal în România. Şapte dintre aceştia au fost descoperiţi la frontiera verde, după ce au traversat fluviul Dunărea cu o barcă, iar ceilalţi şase au fost depistaţi ascunşi în TIR-uri încărcate cu profile metalice, respectiv cu aţă. 

 În data de 10.07.2015, în jurul orei 08.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, au observat în localitatea de frontieră Seaca, un grup format din şapte persoane care, venind dinspre frontieră, s-au îndreptat spre două autoturisme care staţionau în zonă. La vederea poliţiştilor de frontieră, masinile au pornit în viteză către municipiul Alexandria.

Imediat au fost anunţaţi poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Teleorman care a realizat un post control la intrarea în municipiul Alexandria, oprind cele două autoturisme. În urma controlului, în primul autoturism condus de cetăţeanul român Marius J., în vârstă de 21 ani, au fost descoperiţi şapte cetăţeni de origine afro-asiatică, care nu aveau asupra lor documente de identitate. Cel de-al doilea autoturism era condus de o femeie, Mihaela T., în vârstă de 37 ani, domiciliată pe raza municipiului Bucureşti, şi avea rolul de antemergător.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul sectorului PF Turnu Magurele, ocazie cu care s-a stabilit că în dimineaţa zilei de vineri, migranţii au trecut frontiera peste fluviul Dunărea, cu ajutorul unei ambarcaţiuni de mici dimensiuni condusă de un cetăţean bulgar, care i-a debarcat pe malul românesc. În zonă, au fost aşteptaţi de cele două călăuze române, şoferii maşinilor, care i-au urcat într-una dintre maşini şi au pornit in viteza spre Alexandria, încercând să scape de poliţiştii de frontieră.

Poliţiştii de frontieră au întocmit migranţilor dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzelor pentru trafic de migranţi.

Conform protocolului româno – bulgar, migranţii au fost predaţi autorităţilor de frontieră bulgare, care în urma cercetărilor desfăşurate ne-au comunicat că cei în cauză sunt cetăţeni sirieni, cu vârste cuprinse între 14 şi 34 de ani, dintre care doi minori.

În data de 11.07.2015, ora 19.45, la Punctul de Trecere a Frontierei Zimnicea, judeţul Teleorman, s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui camion marca Renault, un cetăţean turc, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, profile metalice din Turcia pentru Suedia.

          Procedând la verificarea mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au observat că partea superioară a prelatei este tăiată şi lipită prin interior. În urma controlului amănunţit efectuat asupra compartimentului marfă, au fost descoperite cinci persoane de sex masculin care nu vorbeau limba română şi nu deţineau documente de identitate. La cercetări, şoferul camionului a declarat că nu avea cunoştinţă despre prezenţa acestora în mijlocul de transport.

Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză, iar conform protocolului româno – bulgar, migranţii şi şoferul au fost predaţi Poliţiei de Frontieră Bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Tot în data de 11.07.2015, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui camion marca Renault, un cetăţean român, în vârstă de 50 de ani, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, aţă din Turcia pentru România.

Procedând la verificarea mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră giurgiuveni au observat că partea superioară a prelatei este tăiată. În urma controlului amănunţit efectuat asupra compartimentului marfă, a fost descoperită o persoană de sex masculin, de origine siriană, care nu vorbea limba română şi nu deţinea documente de identitate. La cercetări, şoferul camionului a declarat că nu avea cunoştinţă despre prezenţa acestora în mijlocul de transport.

          Conform protocolului româno – bulgar, migrantul a fost predat autorităţilor de frontieră bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

(Jurnal)