dsc02072Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a elaborat recent un proiect de lege prin care vor fi modificate criteriile pentru cei care doresc să achiziţioneze locuinţe ANL.

Astfel, s-a propus reducerea termenului în care chiriaşul poate cumpăra locuinţa, de la trei ani la un an. „Astăzi, chiriaşii nu trebuie să aibă un salariu pe familie mai mare decât dublul venitului mediu brut pe economie. Această prevedere va fi eliminată”, declara, la scurt timp de la elaborarea proiectului de act normativ, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Totodată, se vor stabili şi preţurile la care se vor vinde locuinţele ANL către chiriaşi.

Preţul unei locuinţe va fi compus din valoarea de înlocuire, din care se va scădea valoarea de amortizare. Valoarea de înlocuire se va stabili în fiecare an în funcţie de preţul de construcţie şi preţul de vânzare a apartamentelor din ultimul semestru al anului precedent. Valoarea de amortizare se calculează ţinând cont de durata de viaţă a unui apartament, estimată la 50 de ani. Astfel se împarte valoarea de înlocuire a apartamentului la 50 şi se obţine valoarea anuală de amortizare. „Pentru o garsonieră, valoarea de înlocuire este de 19.140 euro, pentru un apartament de două camere aceasta se ridică la 26.950 euro, iar pentru trei camere la 36.014 euro”, mai spunea Udrea. Suprafaţa unei garsoniere ANL este de 40-50 metri pătraţi, un apartament de două camere are 57-58 metri pătraţi suprafaţă utilă, iar unul de trei camere are o suprafaţă cuprinsă între 67-70 metri pătraţi.

Din aceste evaluări se scade valoarea de amortizare, care reprezintă câteva procente din sumă, şi se obţine preţul de vânzare al apartamentului. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului speră să vândă 20.000 de locuinţe ANL, pe care să obţină aproximativ 500 milioane euro.

De precizat că cei care vor cumpăra locuinţele ANL le pot vinde doar după minimum cinci ani de la achiziţionare.

“La nivelul municipiului nostru, din cele o sută de persoane (chiriaşi din zona Istru, singura în care se poate pune în practică criteriul ca cel puţin un an respectivul să fi deţinut locuinţa cu chirie) care ar putea opta pentru cumpărarea locuinţelor pe care momentan le deţin cu chirie, doar şase şi-au manifestat dorinţa de a le achiziţiona”, ne preciza recent Cristian Trăistaru, şeful Biroului Cadastru şi Administrare Patrimoniu.

Oana CĂLIN