(Poliţiștii nu ne vor mai controla mașinile în trafic! Vezi cine îi va înlocui. )
Competențele Poliției se modifică, după cum arată un proiect de descentralizare administrativă, pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea și obținut de Gândul. Propunerea legislativă este intitulată „Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale” și modifică nu mai puţin de 21 de acte normative.
Totodată vor fi cedate mai multe atr
ibuții de la ministere și alte instituții centrale către consilii județene și primării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00. În OUG se arată intenția Guvernului ca descentralizarea să fie realizată imediat,  începând cu 1 ianuarie 2014.
Poliția se schimbă radical
Descentralizarea competenţelor poliţiei este prevăzută în proiectul de OUG, urmând a se completa atribuţiile poliţiei locale, dar şi atribuţiile Poliţiei Române. Tot ceea ce ține de siguranța și protecția cetățeanului va fi organizat de autoritățile publice locale. În proiectul OUG se mai arată: „În interiorul localităţilor urbane aplicarea măsurilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii se realizează de către autorităţile administraţiei publice locale prin servicii de ordine publică organizate în subordinea acestora”
Controlul traficului auto va fi realizat de către autoritățile locale!
Potrivit documentului citat se va modifica OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi se va propune ca „aplicarea şi executarea controlului privind respectarea normelor referitoare la circulaţia pe drumurile publice să se realizeze de către autorităţile administraţiei publice locale prin servicii rutiere organizate în subordinea acestora”. Altfel spus, noile servicii rutiere se vor afla în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, primării, iar ele vor realiza controlul din trafic. Directorii executivi ai acestor servicii de ordine publică vor fi numiţi de primar, cu avizul Inspectoratelor de poliţie judeţene, în condiţiile legii. Competenţele acestor directori vor fi aprobate de consiliile locale, cu avizul Inspectoratului de poliţie judeţean.
În plus, va apărea o altă modificare importantă. Astfel, pentru descentralizarea poliţiei, categoriile de personal al poliţiei locale se vor completa cu funcţionari publici, civili, cu statut special, care vor ocupa funcţii specific de poliţist, conform Statutului poliţistului. Toate cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de ordine publică, aflate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, se vor asigura din bugetele locale/Bucureşti, cu avizul Inspectoratelor de poliţie judeţene, în condiţiile legii. Pentru ca toate acestea să devină realitate, vor trebui modificate Legea 155/2010 privind poliţia locală, Legea 218/2002 privind Poliţia Română şi OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. (Jurnal Press)