centrul de zi 1Centrul de zi “Luceafărul” aparţine Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu şi are drept scop prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor proveniţi din familii  aflate în situaţie de vulnerabilitate sau risc social.

Centrul a fost înfiinţat în anul 2002; este situat în Giurgiu (pe strada 1 Decembrie 1918  nr. 83) şi are o capacitate de 30  locuri. În cadrul acestui centru, copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 17 ani  beneficiază  de găzduire, hrană, asistenţă medicală, activităţi educative şi recreative, toate serviciile  fiind gratuite.

Programul de funcţionare al centrului este între orele 7.00-19.00, de luni până vineri, copiii având posibilitatea de a beneficia de servicii specializate (în cadrul centrului există instructori de educaţie, asistenţi medicali, psiholog, asistent social).

Copiii  sunt aduşi de părinţi dimineaţa; pot beneficia de serviciile centrului până la ora 19.00, când sunt luaţi acasă de părinţi. În timpul zilei,  copiii beneficiază gratuit de hrană, participă la activităţi educative şi  socializează cu copii de aceeaşi vârstă iar  părinţii au astfel posibilitatea de a munci, fără  a sta cu grija că îşi lasă copiii nesupravegheaţi.

Cu toate că în  Giurgiu sunt multe familii cu  situaţii materiale precare, de peste un  an centrul nu a mai fost ocupat la capacitate maximă; în prezent, doar 15  copii frecventează acest centru. “ Deşi sunt  şi alte familii care  ar putea beneficia de  serviciile centrului şi în acest sens  părinţilor  le sunt  oferite  toate  informaţiile  privind  documentele necesare  admiterii în centru,  aceştia manifestă dezinteres  faţă de oportunităţile pe care le oferă frecventarea centrului de zi. Au fost situaţii în care părinţii nu şi-au înscris copiii  în centru invocând  că acesta este prea departe de locuinţa lor  sau  au fost nemulţumiţi că trebuie să  se trezească dimineaţa pentru a-i  aduce”, a declarat Emilian Rotaru, coordonatorul Centrului de Zi “Luceafărul”.

Părinţii care doresc să îşi înscrie copiii la Centrul de zi “Luceafărul” pot obţine toate informaţiile necesare   înscrierii în centru de la sediul din strada 1 Decembrie 1918 nr. 83 sau de la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială din  cadrul Primăriei Giurgiu.

 

                                                                                                     Denisa Cristescu

                                                                                        Consilier Comp. Relaţii cu mass-media

                                                                                                      DGASPC Giurgiu