SANY0328Pe tot parcursul lunii aprilie în municipiul Giurgiu se va desfăşura în organizarea Centrului cultural local Ion Vinea „Primăvara culturală giurgiuveană”. „În acest an, ne spune directorul instituţiei organizatoare, profesorul Virgil Peţanca, ne-am întrecut pe noi înşine, atât la capitolul numărului de manifestări cultural- artistice organizate, cât şi la capitolul calitatea acestora. Practic, am căutat ca de pe agenda noastră de lucru să nu lipsească nici un palier artistic, astfel încât să satisfacem în această lună gustul pentru frumos al fiecărui consumator de artă”. „Şi… întrucât majoritatea manifestărilor desfăşurate sub acest generic sunt activităţi cultural-artistice, subliniază Virgil Peţanca, era normal să debutăm cu o acţiune culturală, gen „Cine ştie câştigă”. Deci, Primăvara culturală giurgiuveană începe pe 4 aprilie cu un concurs de cultură generală la disciplinele: limba română, istorie, geografie şi muzică. Concursul organizat de Centrul cultural Ion Vinea se adresează elevilor din gimnaziu, iar pentru realizarea lui am format o echipă de specialişti – profesori pe fiecare disciplină de concurs: la istorie-prof. dr. Gheorghe Dumitrescu, la geografie- prof. Anca Chiţu, la muzică-prof. Carmen Peţanca şi la limba română-profesoara Venera Burcescu. Concursul va avea loc pe 4 aprilie, de la orele 11.00, la Ateneul Nicolae Bălănescu şi la el vor participa echipaje din toate şcolile din municipiu, formate din câte 5 membrii. Intrarea publicului la această manifeste este GRATUITĂ ca de altfel la toate manifestările organizate pe parcursul lunii aprilie. Câştigătorii vor primi premii în bani, oferite de domnul Dumitru BEIANU, sponsor căruia îi mulţumim anticipat şi îl invităm să fie alături de noi şi la alte acţiuni”.

 

lPe 8 aprilie, de la orele 19.00, la Ateneul Nicolae Bălănescu va avea loc un Concert cameral susţinut de Ansamblul CLASICUM, din Bucureşti. Este un ansamblu, subliniază Virgil Peţanca, format din artişti instrumentali ai Filarmonicii George Enescu, prietenii instituţiei noastre.

 

lNu am uitat nici pe iubitorii filmului românesc şi pentru ei organizăm Gala filmului românesc. Cinefilii giurgiuveni vor putea viziona la Centrul Cultural Local Ion Vinea următoarele pelicule: pe 09 iunie, de la ora 18.00, filmul Occident, în regia lui Cristian Mungiu, ora 20.00 Poziţia copilului, premiat la Berlin cu Premiul Ursul de aur, în regia lui Călin Peter Netzer.

Pe 10 aprilie, de la ora 18.00 va rula filmul Amintiri din epoca de aur, de la ora 20.00 filmul Domestic, regizor Adrian Sitaru; pe 11 aprile, de la ora 18.00 filmul Bună! Ce faci?, de la ora 20.00 filmul După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu.

 

lMici artişti plastici vor participa pe 14 aprilie, de la ora 10.00, la tradiţionala întâlnire Giurgiu-Ruse, care se va desfăşura la Galeriile de Artă Silvia Jelescu, din Giurgiu. Aici, subliniază Virgil Peţanca, artiştii vor avea o zi de pictură peisagistică, pe o temă dată.

 

lTot pe 14 aprilie, de la ora 17.00, se va desfăşura ediţia a

IV-a a Festivalului Coral Interconfesional „Lumină din Lumină”, la Ateneul Nicolae Bălănescu. Vor participa formaţii corale din Giurgiu, Bucureşti, Ploieşti, Vălenii de Munte, din judeţul Argeş şi mai multe coruri din Bulgaria. Festivalul este organizat de CJCPCT în colaborare cu Centrul cultural Ion Vinea.

 

lPe data de 20 aprilie, iubitorii muzicii culte vor avea prilejul să participe de la ora 19.00, la un frumos şi inedit spectacol de operă, care va avea loc la Ateneul Nicolae Bălănescu, sub genericul „Opera, ah Opera!”. Este un spectacol, precizează directorul Virgil Peţanca, ce va fi susţinut de artişti ai Operei Naţionale din Bucureşti, care va veni la Giurgiu cu mai multe soprane şi tenori, plus o structură orchestrală camerală. Spectacolul va fi regizat de Marcel Stanciu, şi va fi adaptat la o astfel de scenă. Publicul va audia cele mai cunoscute arii din opere, la fel de cunoscute. Dirijor va fi germanul Vincent Gruger.

 

lZiua de 22 aprilie va fi o zi de creaţie artă plastică, acţiunile desfăşurându-se sub genericul „Pământ-inima vieţii”. În Parcul Alei elevii conduşi de profesorul Petra Şerbănescu vor confecţiona diverse lucruri şi obiecte din materiale reciclabile.

 

lÎn aceiaşi zi, de la ora 18.00, pe scena din Piaţa Turnului cu Ceas, va avea loc un recital de muzică folk susţinut de cantautorul giurgiuvean Tică Lumânare. După acest recital va urma o seară folclorică româno-bulgară. Pe scenă vor evolua membrii Ansamblului profesionist de cântece şi dansuri populare „Doina Dunării”, alături de ei urmând să evolueze şi mai multe ansambluri folclorice din zona Ruse-Bulgaria.

 

lTot pe 22 aprile, de la ora 19.00, iubitorii teatrului vor avea o seră specială la Ateneul Nicolae Bălănescu. Giurgiuvenii vor putea urmări piesa „5inci acte de dragoste” – în regia americanului de origine română, stabilit la New York, Moshe Yassur. În distribuţie: Eugen Cristea, Cristina Deleanu, Tomi Cristin, Cristina Păscălin, Jean Lemne, Daniel Niţoi etc.

 

lPe 23 aprilie de la ora 18.00, de Ziua Oraşului Giurgiu, pe scena din piaţa Turnului cu Ceas va concerta Orchestra de suflători Valahia, după care va urma un spectacol de muzică populară susţinut de Constantin Enceanu, Elena Lefescu Breazu, George Nucă, Ion Drăgan, Andreia Hăisean, Tita Bărbulescu şi alţi mari artişti.

 

lTot pe 23 aprile de la ora 19.00, la Ateneul Nicolae Bălănescu, melomanii vor putea urmări un concert simfonic susţinut de Orchestra Simfonică Bucureşti.

 

lPe 28 aprile de la ora 19.00, la Sala de spectacole a Centrului cultural local Ion Vinea va fi o seară de teatru, prezentată de membrii trupei Toto Ex Corde, trupă pregătită de profesorul Ionela Craleviciu.

 

lPe 29 aprile, de la ora 18.00, în Parcul Alei, spune Virgil Peţanca, vom organiza Ziua Internaţională a Dansului, zi în care pe scenă vor evolua trupe, înscrise în baza regulamentului, din rândul şcolilor şi liceelor din municipiu.

 

lCiclul maraton al acivităţilor cultural -artistice desfăşurate sub genericul „Primăvara culturală giurgiuveană” se va încheia pe 29 aprilie cu Festivalul Concurs Naţional de Pictură „Hristos a Înviat!” – organizat de CJCPCT în colaborare cu Centrul Cultural Local Ion Vinea. În concurs vor intra lucrări primite de la artişti plastici din toată ţară. Conform regulamentului festivalului lucrările vor fi panotate în foaierul Centrului cultural, iar juriul le va premia cele mei bune. Toate acţiunile desfăşurate în acest an, precizează Virgil Peţanca, sunt realizate de Primăria Giurgiu, Consiliul Local Giurgiu şi Centrul Cultural Local Ion Vinea şi sunt dedicate în exclusivitate aniversării Zilelor oraşului. Cu siguranţă după ce va avea loc Şedinţa ordinară a Consiliului local, programul manifestărilor dedicate Municipiului Giurgiu va fi şi mai amplu.

 

N.R. La închiderea ediţiei am primit informaţia că Trupa de teatru Ex Toto Corde, a fost invitată special, pentru al doilea an să susţină un spectacol la Bucureşti. Invitaţia a venit de la Biblioteca Naţională a României care a solicitat trupei noastre să prezinte pe 4 aprilie, de la orele 11.00 piesa “Trei iezi, 6 scufiţe roşii şi un lup” regia Ionela Cralevici

Heliade CĂLIN