1813-cetÎn ce constă proiectul european ce-i va pune la treabă pe agricultorii din zonele limitrofe municipiului. Întrebat despre investiţiile pe care Global Energy Production SA, operatorul de furnizare de agent termic în sistem centralizat din municipiu, intenţionează să le facă în acest an, directorul Sorin Cepraga ne spunea că se lucrează la studiile de fezabilitate a unui proiect ce urmează a fi înaintat la Ministerul Dezvoltării pentru finanţarea din Programul Termoficare 2016-2020 a propunerii de construire a 3 centrale de cvartal.

Una dintre centrale va fi instalată în zona care va alimenta toţi consumatorii din zona de sud a oraşului (zona Pieţei Centrale, Teatrul ”Tudor Vianu”, strada Sahia, Direcţia Poştei, fosta Baie comunală), ce va avea o putere de 10 MW termici. O a doua centrală va funcţiona în incinta curţii Liceului de Marină pe amplasamentul fostei centrale termice a acesteia. Ea va alimenta zona Policlinică, până la Spitalul judeţean de Urgenţă. A treia va fi o centrală de putere mică ce va alimenta toate locuinţele din zona Istru.

Sorin Cepraga preciza că din 2017 urmează să se treacă la ultima fază a adaptării sistemului de producţie la noile condiţii de consum, prin construirea unei centrale de cvartal în zona de nord a oraşului (lângă fosta societate ”Tracum”, pe strada Gloriei): Va fi o centrală cu puterea cea mai mare. Pentru asta vom încerca să înaintăm un proiect european de finanţare a unei centrale în cogenerare, pe combustibil biomasă (paie, coceni de porumb, lemne, resturi vegetale…) Eficienţa acestei centrale va depinde însă de găsirea resurselor combustibile pe o rază de cel mult 100 km – a mai precizat directorul Global Energy Production. Investiţia va asigura nu numai costuri mai mici pentru producerea şi funcţionarea centralei cât şi asigurarea unor resurse financiare permanente  agricultorilor ce vor furniza materie primă.

T. Florian