Scandalul declanşat de deplasarea unei delegaţii giurgiuvene la Barcelona este departe de a fi încheiat; după cum se ştie, o delegaţie formată din 66 de aleşi locali şi judeţeni a cheltuit 15.000 de euro pentru un schimb de experienţă în regiunea Catalonia. Datorită faptului că acestă deplasare a căpătat amploare, prefectul judeţului Giurgiu, Robert Cristoi, a solicitat declanşarea unei anchete şi a declarat că dacă se vor descoperi ilegalităţi sumele cheltuite pe delegaţia la Barcelona vor fi recuperate în totalitate. Practic, se pune problema cheltuirii banilor publici, în condiţiile în care banii pentru deplasarea celor 21 de consilieri judeţeni au provenit de la bugetul instituţiei. Conform declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu (CJG), instituţia a cheltuit 15.000 de euro (fără TVA) cu această deplasare. De cealaltă parte, majoritatea primarilor şi viceprimarilor celor 25 de localităţi giurgiuvene au beneficiat de fonduri din bugetul local, însă sunt şi mulţi aleşi locali care au mers în această deplasare pe banii proprii.

„Anul trecut am avut cele mai mici cheltuieli din ţară la nivel de Consiliu Judeţean şi nici în acest an nu s-a exagerat. Este pentru prima dată când se merge într-o delegaţie pe banii Consiliului Judeţean“, a precizat preşedintele Dumitru Beianu. Reamintim că, potrivit unui comunicat de presă al CJ Giurgiu, deplasarea delegaţiei a fost un răspuns la invitaţia Camerei de Comerţ Româno-Spaniole. Motivul a fost demararea a două investiţii pe care spaniolii intenţionează să le facă în Giurgiu. Este vorba despre un centru de sortare, colectare, recuperare şi transformare în energie electrică a deşeurilor solide precum şi înlocuirea sistemului de iluminat din mediul rural cu unul bazat pe energia solară. Prefectul judeţului Giurgiu, Robert Cristoi, a solicitat toate documentele şi hotărârile care au susţinut deplasarea pentru a începe o anchetă. „Comisia de verificare a Prefecturii va decide dacă a fost făcută vreo ilegalitate. În cazul în care vor fi constatate nereguli, sumele alocate deplasării delegaţiei formată din consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale vor fi recuperate în totalitate. Numai atunci vom stabili dacă vom ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean“, a declarat prefectul Robert Cristoi. Acesta a mai precizat că aşteaptă să îi parvină toate hotărârile de Consiliu local şi, resepectiv, Consiliu Judeţean, pentru a fi analizate unitar, precizând că se vor verifica numai cazurile în care au fost folosiţi bani publici pentru această deplasare, mulţi dintre membrii delegaţiei plătindu-şi cheltuielile din banii proprii. “Noi, ca instituţie, nu ne putem pronunţa asupra oportunităţii acestei deplasări, oportunitate care, practic, a fost decisă de cei care au votat în consiliile locale şi, respectiv, în cel Judeţean. Prefectura va verifica, conform atribuţiilor care îi revin, doar legalitatea hotărârilor prin care au fost alocaţi bani publici pentru această delegaţie”, ne-a mai declarat prefectul Robert Cristoi.

La rândul său, preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Giurgiu, Marin Anton, a abordat acest subiect. El spune că deplasarea celor 66 de consilieri judeţeni şi primari din judeţ într-un schimb de experienţă la Barcelona este inoportună şi a intrat şi în atenţia prefectului judeţului Giurgiu. “Trecem printr-un moment de criză şi nu era binevenită şi oportună deplasarea acestei delegaţii supranumerice la Barcelona, de altfel ştiu că oportunitatea acestei deplasări din bani publici este analizată şi de prefectul judeţului Giurgiu”, a declarat vineri, 13 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Giurgiu, Marin Anton. El recunoaşte că din cei 66 de delegaţi din judeţul Giurgiu care se aflau, încă, la acel moment, la Barcelona fac parte trei primari şi trei consilieri judeţeni din partea PDL, dar susţine că primarii şi-au plătit deplasarea din banii personali. O delegaţie formată din consilieri judeţeni şi primari din judeţ a participat la un schimb de experienţă pe probleme de salubritate şi folosirea energiilor regenerabile la Barcelona, la invitaţia Camerei de Comerţ româno-spaniole.

JGR

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.