festival-marin-ghiocel-prima-zi Luna lui Cuptor debutează la Giurgiu cu alte două zile ”încinse” (la propriu și la figurat ) de o mare sărbătoare a muzicii populare, Festivalul – Concurs Național , de Interpretare (Muzică Vocală Populară) ”In memoriam MARIN GHIOCEL”, ediția a III-a. Artiștii vor evolua pe Esplanada din fața Teatrului ”Tudor Vianu” din centrul municipiului.

În zilele de  1 și 2 iulie, Primăria Giurgiu prin Centrul Cultural Local ”Ion Vinea”, în parteneriat cu Consiliul Județean și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu, organizează cel mai puternic din punct de vedere calitativ eveniment cultural- artistic din ultimii 25 de ani – după cum îl considera prof. Virgil Pețanca – directorul Centrului Cultural.  Practic este cel mai mare eveniment care a avut loc vreodată pe teritoriul municipiului  și județului, după Revoluția din decembrie 1989. Este un eveniment ajuns la cea de a III-a ediție, și este dedicat ”In memoriam” marelui instrumentist, compozitor și dirijor – violonistul Marin GHIOCEL, născut pe aceste meleaguri, la Frătești – preciza prof. Pețanca. 

Am spus însă că acest eveniment este cel mai important pentru Giurgiu după revoluție, întrucât acest lucru este dat în primul rând de valoarea tuturor artiștilor care vor contribui la realizarea acestui festival, apoi de Orchestra de muzică populară ”LĂUTARII” din Chișinău și dirijorul său, marele maestru Nicolae BOTGROS. Invitații  ce vor  susține recitaluri vocale sunt de excepție, juriul festivalului îl are ca președinte pe reputatul și îndrăgitul realizator de emisiuni folclorice de televiziune prof. Doctor Elize STAN,  festivalul  urmând a  fi transmis în direct pe un important post  de televiziune .

Directorul Centrului cultural local ”Ion Vinea”, profesorul Virgil Pețanca, directorul festivalului, ne mai spunea că la ediția din acest an vor participa concurenți vocali de muzică populară din aproape întreaga țară. Ei vor reprezenta zonele folclorice tradiționale: Bihor, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Argeș, Banat, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Sibiu, București, Giurgiu etc.

Programul Festivalului

Miercuri 1 iulie, în prima zi a festivalului – concurs de interpretare live a muzicii populare, se va desfășura concursul propriu zis. Pe scena amplasată pe Esplanada din fața Teatrului ”Tudor Vianu” de la ora 19.00 vor evolua toți concurenții. Fiecare solist vocal de muzică populară va interpreta în concurs câte două melodii, dintre care una fără acompaniament muzical și una cu acompaniamentul Orchestrei ”LĂUTARII”, dirijor Nicolae BOTGROS. Melodiile vor aparține în mod obligatoriu zonei folclorice reprezentată de către concurent. În aceiași seară, regalul muzical se va încheia cu recitaluri susținute de marile valori ale muzicii populare românești, valori arhirecunoscute în țară cât și peste hotare: STELIANA SIMA, GHEORGHE ROȘOGA și MIOARA VELICU.

 În cea de a doua zi a festivalului, joi 2 iulie de la ora 19.00, ne-a mai spus Virgil Pețanca, va avea loc Gala Laureaților Festivalului ”In memoriam MARIN GHIOCEL”, și festivitatea de premiere a câștigătorilor ediției a III-a. Concurentul care vor obține Trofeul festivalului, dar și cei care vor fi distinși cu premiile I, II, III și Mențiune vor interpreta live, la alegere, o melodie din cele două prezentate în concurs. Recitalul de GALă va fi susținut de câștigătoarea Trofeului Festivalului ”In memoriam MARIN GHIOCEL” – ediția 2014 ,  GEORGIANA CHROBATIUC (din Gura Humorului, zona folclorică Moldova), CONSTANTIN ENCEANU, PETRICĂ MÎȚU STOIAN, IONUȚ SIDĂU și NICULINA STOICAN.

La ediția din acest an, organizatorii, Primăria Giurgiu și Consiliul județean, vor acorda Trofeul Festivalului și celelalte  premii puse în joc celor  mai buni soliști  vocali de muzică populară (Premiul I, Premiul II, Premiul III și Mențiuni) . Toți câștigătorii  vor mai primi pe lângă diplomele speciale și premii substanțiale în bani. La festivitatea de premiere vor participa inclusiv oficialitățile locale și județene, în frunte cu primarul municipiului, Nicolae Barbu și președintele Consiliului Județean Giurgiu, Vasile Mustățea.

Heliade CĂLIN