După cinci sezoane consecutive în cel de-al doilea eşalon fotbalistic al fotbalului românesc, Dunărea Giurgiu a devenit o simplă amintire. Deşi noul proiect, Astra, “răsare” pentru a duce sportul-rege de la malul Dunării la cote care nu au mai fost atinse până acum, vara lui 2010 va rămâne, paradoxal, poate cea mai tristă zi din viaţa suporterului giurgiuvean obişnuit.

Transformaţi peste noapte, “alb-negrii” (sic!) vor debuta în noul sezon la Dinamo II, o echipă de care eu unul personal m-am săturat. Ca un făcut, de când a devenit Astra II, noua “jucărie” a lui Ioan Niculae a început să prindă drag de partide cu echipe precum Steaua II, Rapid II şi, mai ales, Dinamo II. O hârjoneală aşa, ca între sateliţi!

Deşi trebuiau să evolueze în compania Argeşului Mihăileşti, în Liga a III-a, “câinii mici” s-au reîntors agitându-şi fenetic codiţele călcând peste “cadavrul” Politehnica Iaşi, echipa răpusă de sistem.

Cu o evoluţie neconvingătoare în cele aproape două luni de pregătire, giurgiuvenii vor păşi timid în noul sezon, poate şi datorită faptului că, pentru prima dată în ultimii ani nu vor avea un obiectiv care să conteze. Deşi preşedintele Stelian Marin susţine că echipa va lupta pentru unul dintre primele patru locuri, transformarea în “satelit” relevă primele îngrădiri. Degeaba giurgiuvenii se clasează pe primul loc în Liga a II-a dacă formaţia din prima ligă, Astra Giurgiu-încă-la-Ploieşti retrogradează. În această nefericită (dar posibilă) situaţie, ex-Dunărea va ajunge, pe nedrept, în cel de-al treilea eşalon.

Revenind la partida cu Dinamo II, aceasta va avea loc sâmbătă, 28 august, cu începere de la ora 11.00, Mihai Stoichiţă urmând să îi trimită lui Emil Ursu cel puţin trei jucători de la echipa-mamă. Chiar dacă acelaşi Stelian Marin susţine că a primit asigurări din partea lui Petre Buduru, preşedintele executiv al Astrei… Giurgiu că cei trei jucători nu vor fi impuşi în primul unsprezece, este greu de crezut că acest lucru nu se va întâmpla.

Bogdan VLADU