Cumpărătorii trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte atunci când doresc să achiziționeze produse cu ocazia Black Friday, pentru a fi siguri că nu au parte de experiente neplăcute. Ioana Doagă, avocat, fondator DB Legal, a explicat pentru cititorii Ziare.com care sunt prevederile legale cu privire la aceasta campanie de reduceri, prevederi pe care vi le prezentăm și noi în rândurile de mai jos.
„Cel mai important aspect este prețul produsului pe care aceștia vor să îl achiziționeze. Conform O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață și la recomandarea reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, indiferent dacă este vorba despre un magazin online sau despre unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse. De asemenea acesta trebuie să fie inferior prețului de referință. Acesta reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus”, a explicat avocatul Ioana Doagă.
În cazul magazinelor fizice, orice anunț de reducere de preț exprimata în valoare absoluta sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice: fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior barat, fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” lângă sumele corespunzătoare, ori fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare lângă prețul anterior barat.
Vânzătorii au obligația de a informa corect și complet consumatorii cu privire la produsele comercializate. Pe website-ul acestora trebuie publicate o serie de informații precum: datele de identificare ale profesionistului (denumirea, adresa poștală și electronică, nr. de telefon, nr. de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscal etc.), caracteristicile esențiale ale produsului oferit spre vânzare, prețul cuprinzând toate taxele incluse, cheltuieli de livrare (dacă este cazul), modalități de plată și livrare, perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului, durata minimă a contractului (în cazul contractelor care prevăd furnizarea curenta sau periodica a unui produs), precum și existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului”, a mai declarat Ioana Doaga.