61234411Având în vederea condițiile meteo existente polițiștii rutieri giurgiuveni recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu prudență, să reducă viteza de deplasare și să evite manevrele riscante, care nu sunt absolut necesare, precum depășirile pripite. Polițiștii atenționează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Polițiștii recomandă șoferilor:

Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și de trafic.

Dotați-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece. Verificați farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz și instalația de încălzire!

De asemenea, este bine să aveți la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip și lanțuri.

Informați-vă asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, precum și despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

Asigurați-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiți în caz de urgență, apelând cu mult calm numărul de urgență 112, precum și un încărcător/baterie de rezervă.

Evitați acționarea bruscă a mecanismului de direcție și a sistemului de frânare al autovehiculului.

Utilizați luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață în cazul apariției acestui fenomen.

Evitați să acționați brusc frâna și mecanismele de direcție, deoarece puteți derapa foarte ușor.

Țineți cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanțele sunt mai greu de apreciat. De aceea, mențineți o distantă mai mare între mașina pe care o conduceți și cea din față!

Respectați indicațiile agenților de circulație și a lucrătorilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, în cazul interzicerii temporare a circulației pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenției echipajelor de deszăpezire și a autosalvărilor.

În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiți mai atenți la pietoni. Aceștia sunt mai puțin prudenți, circulă zgribuliți, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare. De asemenea, recomandăm pietonilor să evite să circule pe partea carosabilă și să folosească pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate și semnalizate, asigurându-se temeinic înainte de a traversa.

(Jurnal)