Puţini dintre noi cunosc faptul că în Legea 449/2003 privind garanţia produselor este menţionat faptul că pentru orice produs de folosinţă îndelungată, comerciantul trebuie să ofere pe lângă documentul de cumpărare (factură), un certificat de garanţie şi manualul cu instrucţiunile traduse în limba română. Pentru aceste produse comerciantul are obligaţia să ofere o garanţie de cel puţin 2 ani. După cum ne declara Anca Brătan, comisar şef al Comisariatului judeţean pentru Protecţia Consumatorului Giurgiu, pentru întreaga perioadă de garanţie, producătorul este obligat să asigure piese de schimb, chiar dacă nu mai produce aceste piese. Comisarul şef ne-a oferit o serie de informaţii utile atunci când ne pregătim să prezentăm produsul defect comerciantului. Iată care sunt ele:

La predarea produsului cu defect trebuie încheiat un proces verbal în care să se menţioneze datele de identificare ale produsului şi starea lui fizică (defecţiunea constatată) cât şi data de predare şi primire.

La apariţia unei defecţiuni, cumpărătorul trebuie să se adreseze comerciantului şi nu service-ului.

De multe ori comercianţii solicită cumpărătorului şi ambalajul. Această solicitare nu este justificată, neavând temei legal şi nici nu anulează garanţia produsului.

În termen de 15 zile de la primirea produsului cu defect, comerciantul trebuie să întreprindă toate măsurile în vederea aducerii la conformitate a produsului cu probleme.

Consumatorul poate solicita înlocuirea sau repararea produsului, legea neprecizând însă şi restituirea contravalorii acestuia, valoarea produsului putând fi recuperată numai prin instanţele de judecată.

nO atenţie sporită din partea consumatorilor trebuie acordată instrucţiunilor de manipulare impuse de producător. Trebuie ştiut că o manipulare defectuoasă poate duce la pierderea garanţiei.

Legea 449/2003 stipulează obligaţia ca şi pentru obiectele second hand, de folosinţă îndelungată, să se ofere o garanţie pe termen de un an.

Irina Cutin