Jurnal Giurgiuvean

Ce trebuie să faci în Duminica Floriilor pentru a avea spor în casă

Duminica Floriilor este ziua în care prăznuim Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. În Duminica Floriilor, Biserica a rânduit să fie dezlegare la pește.

Intrarea Domnului în Ierusalim inaugurează ultima săptămână din viața Sa pământească. Astfel, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor. În toate bisericile se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii sunt chemați să-L însoțească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea și Învierea Sa.

Salcia este nelipsită la sărbătoarea Floriilor. Credincioşii merg la slujbă cu ramurile şi, după ce sunt sfinţite, le pun la icoane, geamuri, uşi, porţi sau le utilizează în gospodărie.

În ziua de Florii, se curăţă mormintele şi se împodobesc cu ramuri de salcie.

Cei care au ţinut post se pot delecta cu mâncăruri din peşte. De Florii, este dezlegare la peşte şi se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.

În seara din ajunul Floriilor, în unele zone, se mai păstrează obiceiul de a participa la un pelerinaj care porneşte de la o biserică şi se încheie la o altă biserică.

Pentru sănătatea familiei, se aerisesc hainele, se termină curăţenia casei şi se stropeşte toată gospodăria cu agheasmă (apă sfințită).

Este bine ca fetele care nu sunt căsătorite să scoată zestrea afară, la soare, şi s-o împodobească cu flori. Este un obicei prin care, în ziua de Florii, păstrând rânduiala Postului, tinerele se roagă Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede.

În Muntenia, în ziua de Florii oamenii nu se spală pe cap, pentru că este duminica în care înfloresc pomii, şi din acest motiv, cei care nu respectă tradiţia vor încărunţi.

În seara de Florii, încep slujbele deniilor, care vor continua în săptămâna Patimilor. Deniile sunt slujbe de dimineața ținute seara. Aducând lumina dimineții în întunericul serii, ele au rolul de a-l pregăti pe creștin să treacă de la întunericul păcatului la lumina credinței.

Tot potrivit credinței populare, cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.

Exit mobile version