AcasăActualitateCe surprize ies la suprafață, din apa Dunării, după ce a secat...

Ce surprize ies la suprafață, din apa Dunării, după ce a secat pe anumite porțiuni…

Epavele unor nave naziste încărcate cu explozivi, scufundate în Dunăre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au ieşit la iveală în Serbia, după seceta din iulie şi august, care a dus la scăderea nivelului fluviului, scrie Reuters.

Patru nave datând de dinainte de 1950 au ieşit, de asemenea, la iveală în Parcul Naţional Dunăre-Drava din Ungaria, în apropiere de Mohacs, unde nivelul Dunării era de numai 1,5 metri, marţi, ca urmare a valurilor de caniculă şi a secetei persistente din iulie şi august.

Navele descoperite în Prahovo se numără printre sutele de vase scufundate de-a lungul Dunării de flota de la Marea Neagră a Germaniei naziste în 1944, în timpul retragerii din faţa forţelor sovietice care înaintau, distrugând navele. Epavele pot îngreuna traficul fluvial în perioadele în care nivelul apei este scăzut.

Răspândite de-a lungul albiei fluviului, unele dintre nave au încă turete, punţi de comandă, catarge rupte şi carene strâmbe, în timp ce altele se află în mare parte cufundate în bancurile de nisip.

Endre Sztellik, paznic în Parcul Naţional Dunăre-Drava, a declarat despre una dintre nave: „Încă nu ştim exact ce este. Ceea ce este vizibil, un lucru nefericit, este că epava se diminuează pe măsură ce oamenii sunt interesaţi de ea şi bucăţi din ea dispar”.

Nivelul Dunării a ajuns marţi la 1,17 metri la Budapesta, ceea ce se apropie de un minim istoric de aproximativ 0,4 metri, înregistrat în octombrie 2018. În timpul inundaţiilor, nivelul Dunării creşte mult peste şase metri.

„Europa de Est se confruntă cu condiţii secetoase critice, care afectează culturile şi vegetaţia”, a indicat serviciul european pentru climă, Copernicus, pe site-ul său, în ultimul său raport privind seceta, publicat la începutul lunii.

De câte ori nivelul a fos foare scăzut nimeni nu a schițat un gest să înlăture măcar o parte din obstacolele de navigație, ci doar s-au văitat toți cei cu utilaje în curte, că nu-și pot desfășura activitatea și au pierderi. Măcar să le fi scos la mal înalt , inclusiv dunele de nisip și pietriș , urmând a le valorifica ulterior , dar apropiind momentul reînceperii transportului fluvial . Nu mai vorbim de AFDJ , cu sarcini specifice clare în menținerea navigabilității fluviului , pe zona de jurisdicție a României.

Cu ironie,  vor fi români probabil ce vor comenta acest eveniment, punându-și speranța că Dunărea, pe traseul ei românesc, va scoate la iveală …Epoca de Aur!

SURSA: Pro Tv și Tomis News.ro

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
25.4 ° C
25.4 °
25.4 °
49 %
1.7kmh
67 %
sâm
27 °
Dum
23 °
lun
23 °
mar
26 °
mie
27 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com