Ortodocşii sărbătoresc  astăzi Rusaliile. La 50 de zile după Înviere, creştinii ortodocşi vor să-şi amintească de ziua în care Duhul Sfânt s-a pogorât peste apostoli. Tot atunci a fost alcătuită prima comunitate creştină. 
Potrivit raportului biblic, în acea zi, Duhul Sfânt a venit peste apostoli sub forma unor limbi de foc. Au primit astfel puterea de a vorbi în mai multe limbi străine. Astfel, cei care veniseră din întreaga lume la Ierusalim au putut auzi Evanghelia în limba lui.Aceasta a fost una dintre cele mai mai mari minuni din vremea apostolilor, iar datorită acesteia mulţi oameni, de la împăraţi la oameni simpli au fost convertiţi la creştinism. Mai exact, 3000 de oameni au devenit creştini şi au înfiinţat prima biserică.

În credinţa ordoxă, această sărbătoare a fost numită după o sărbătoarea păgână, romană. Este vorba despre o sărbătoare consacrată cultului morţilor. Creştinii au preluat obiceiul păgân şi au făcut din sâmbăta dinaintea Rusaliilor o zi de pomenire generală a morţilor. Combinarea celor două sărbători, cea creştină şi cea păgână a dus la diferite tradiţii. În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite pentru vii.

RUSALIILE sunt denumite, în folclorul românesc Iele, Paraidele, Zâne sau rusaliile__28724900Șoimănele. Ele sunt considerate fiinţe cu puteri magice, răzbunătoare, a căror existenţă este plină de taine. Oamenii ar trebui sa se fereasca de ele, altfel le pot provoca, iar consecintele raman pe viata, conform vorbelor din batrani. De aceea, au aparut tot felul de superstitii si obiceiuri de Rusalii menite sa-i protejeze pe oameni.

Înainte oamenii de la sate se fereau să le rosteasca numele, astfel ca Iele a devenit cel mai popular cuvant la adresa lor si provine, de fapt, de la pronumele personal ele.

Tradiții și superstiții

În traditie se spune că persoanele care nu respecta sarbatoarea de Rusalii vor fi pedepsite de Iele. Miturile spun ca acestea fie le vor lua mintile, fie le vor lasa schilodite.

În zilele de Rusalii este bine să nu dormi sub cerul liber sau să te duci la fântănă şi este bine ca noaptea să nu te prindă la răscruci de drumuri, la marginea pădurii, în munţi şi pe malul apelor pentru că există şanse mari să surprinzi dansul Ielelor, scrie divahair.ro.
Alte superstitii si obiceiuri de Rusalii spun ca nu este bine sa muncesti in aceasta perioada, pentru ca zanele se infurie pe cei ce nu le respecta si nu sarbatoresc aceasta ocazie.
Teama pe care au inspirat-o aceste fapturi în popor a luat forma unor superstitii si obiceiuri de Rusalii ce nu vor fi uitate prea curand de oameni, în special de catre cei care locuiesc in mediul rural.

 Moşii de vară ziua în care sufletele morţilor colindă neîncetat pe pământ.

La praznicul Moşilor de vară, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuţi la viaţa veşnică – rude şi prieteni. Gospodinele se pregătesc temeinic pentru această zi şi împart bucate specifice sărbătorii: colivă, colaci, fructe, sarmale în foi de viţă, orez cu lapte şi vin.

Ce se împarte…

De moşi se împart vase de lut de cozile cărora se leagă ciorchini de cireşe şi flori de tei sau trandafiri albi, în memoria tinerilor răposaţi din familie. În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescurea şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc vase cu mâncare şi pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire. Ofrande pentru iertarea păcatelor . Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.

De unde vine cuvântul Moși

Cuvântul „moşi” vine de la „strămoşi” şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Se  împart sarmale În fiecare an au loc trei pomeniri pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă: moşii de vară, de toamnă şi de iarnă. La biserică se citeşte sfânta liturghie şi slujba parastasului şi sunt pomeniţi morţii, după care oamenii merg acasă şi împart.

Ce este interzis…

În tradiţia populară există credinţa că, în această zi nu se spală, nu se aruncă gunoiul. La Moşii de vară s-au păstrat din bătrâni o serie de superstiţii pentru liniştea răposaţilor. Tot în această zi se fac şi predicţii meteorologice. Se spune că dacă plouă de Moşi vom avea parte de recoltă bogată. În aceasta perioadă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat.

Tot de Moşi, gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor. (Jurnal)