Credit-RiskNotarii și Ministerul de Finanțe au ajuns  la un acord asupra impozitului care trebuie plătit la darea în plată a locuinței. Anunţul vine după ce notarii s-au plâns în urmă cu o săptămâna că nu ştiu cum să aplice ”Legea dării în plată” amenințând că nu vor primi notificări de la cei care vor să dea locuința băncii în schimbul stingerii creditului.

Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal și se impozitează în conformitate cu prevederile art.111 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. Impozitul este datorat de către debitor și se plătește conform prevederilor Codului fiscal.

Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înțelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) și cu o valoarea minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei”, mai explică Finanțele.

(Jurnal)