1409030102_banci-grecesti-romania

 

În România și respectiv, municipiul Giurgiu mai funcţionează în prezent patru bănci grecești, Alpha Bank, Bancpost, Banca Românească și Piraeus Bank. Puse la comun, activele lor reprezintă 12% din sistemul bancar românesc. Însă un detaliu important este faptul că cele patru bănci grecești din ţară joacă după regulile Băncii Naţionale a României.

Cele mai mari depozite românești sunt la Bancpost, singura banca grecească din România care are un depozit deschis la grupul-mamă din Atena. 182 de milioane de euro ţine Bancpost în Grecia, potrivit datelor bancherul.ro. Și dacă se va ajunge în situaţia în care nu va mai putea să recupereze acei bani, îi poate compensa cu depozitul de 161 de milioane de euro pe care Bancpost Grecia îl are la București. Banca Nationala sustine ca toate cele 4 banci cu capital grecesc din Romania, respectiv Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si Piraeus Bank, sunt pregatite pentru orice situatie si nu vor fi afectate, indiferent ce decizii se vor lua în Grecia.

 Își pot face sau nu probleme giurgiuvenii , clienți ai acestor bănci?

E important de spus că orice măsura care ar viza băncile din Grecia nu are efect și nu se aplica și băncilor românești cu capital grecesc.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Banca Nationala analizează în acest moment doua scenarii:

Grecia fie ajunge la un acord cu institutiile internaționale, fie va intra în incapacitate de plată și ar putea renunța la euro. În orice caz Banca Națională spune are în vigoare acorduri de compensare, astfel încât băncile-mama să nu poata să retragă sume mari de bani din subsidiarele românești.

Românii și respectiv giurgiuvenii care au depozite sau rezerve în băncile cu capital grecesc din ţară nu au de ce să îşi facă însă  probleme. Potrivit lui Dan Suciu Nu vorbim de bănci greceşti, vorbim despre bănci româneşti care au avut la un moment dat capitalul de fondare grecesc. Ele se supun legislaţiei româneşti, o legislaţie care prevede, pe de altă parte, garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, asta pentru toate băncile, nu e o condiţie specială pentru unele. În consecinţă, nu e niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al BNR în ceea ce priveşte rezervele sau depozitele cetăţenilor români.

(Jurnal)