Care va fi cursul mediu valutar în acest an şi cât ne vor costa ţigările şi cafeaua

Anul 2013 va aduce mai întâi scumpirea energiei electrice şi a gazelor, creşterea accizelor, dar şi obligativitatea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate, plata TVA la încasare, precum şi reintroducerea taxei de primă vânzare la autoturisme.

De la 1 ianuarie 2013, preţul energiei electrice va fi cu 10% mai mare,în timp ce preţul gazelor pentru populaţie este programat să urce tot cu 10 procente ( cu 8% de la 1 iulie şi cu 2% din octombrie). Mai mari vor fi şi accizele care vor scumpi combustibilii, cât şi produsele considerate de viciu: alcoolul, tutunul şi cafeaua. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat de Banca Centrală Europeană este de 4,52 lei.
De asemenea, Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină la 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă. Taxa auto, suspendată de fostul Guvern doar până în ianuarie 2013 pentru maşinile înmatriculate în România  ar putea fi obligatorie de anul viitor. Executivul va analiza situaţia taxei auto în luna ianuarie Începând cu 1 ianuarie 2013 va fi introdusă şi plata TVA la încasare , care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Contribuabilii obligaţi să aplice această decizie sunt cei cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.in ceea ce priveşte o creştere în 2013 a taxelor şi impozitelor locale cu inflaţia cumulată pentru perioada 2010-2012, Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani. n urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis că nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte pentru anul viitor cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%. Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010. (JGR)