074b73f24e1e3bf7e72cd3a4bd19af5c_GenericLa nivel naţional, partidele au încheiat, începând cu luna februarie 2016, o serie de protocoale cu privire la politica de alianţe pentru alegerile locale din 5 iunie. Partidul Social Democrat (PSD) a încheiat, după cum ştim, separat, protocoale cu Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), iar Partidul Naţional Liberal (PNL) a semnat o înţelegere cu Partidul Social Românesc (PSRO). ?i la nivel local au fost încheiate o serie de alianţe locale, deşi la noi la Giurgiu liderii Organizaţiilor nu vor să recunoască oficial acest lucru, respingând chiar şi protocoalele existente la acest moment la nivel naţional între anumite partide, aşa cum arătam în rândurile de mai sus. 

Asta pentru că de exemplu  ”protocolul” dintre PSD şi UNPR privind colaborarea la alegerile din 2016,  semnat la 4 februarie 2016, prevede, în ceea ce priveşte alegerile locale, că se lasă la latitudinea organizaţiilor locale eventualele colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune şi constituirea de majorităţi locale sau judeţene.

Protocolul încheiat la 4 februarie nu prevede însă şi modalitatea prin care cele două partide vor participa la alegerile parlamentare din 2016. Documentul precizează însă că, după alegerile locale, PSD şi UNPR vor aproba în forurile statutare un acord în care vor fi precizate condiţiile cu privire la participarea pe liste comune la acest tip de scrutin.

Un protocol similar celui dintre PSD şi UNPR a fost semnat, la 10 februarie 2016, şi între PSD şi ALDE. Astfel, pentru alegerile locale din 5 iunie 2016, cele două partide convin să încheie alianţe în plan local, acolo unde vor considera necesar, acestea putând avea candidaţi şi liste comune. Totodată, PSD şi ALDE vor stabili, după alegerile locale, condiţiile de realizare a unei eventuale alianţe electorale pentru alegerile parlamentare din 2016.

La 15 februarie 2016, şi PNL a încheiat un protocol cu PSRO, prin care cele două partide au convenit să constituie, după alegerile locale, majorităţi comune la nivelul tuturor consiliilor locale sau judeţene. Protocolul prevede însă că cele două partide vor prezenta liste, candidaţi şi oferte electorale proprii.

Protocolul dintre PNL şi PSRO prevede, de asemenea, că cele două partide vor semna un protocol distinct pentru o alianţă post-electorală, în vederea realizării unei majorităţi parlamentare, care să constituie şi să susţină un eventual guvern. Documentul a fost semnat de către copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, şi preşedintele PSRO, Mircea Geoană. 

Curioşi să aflăm care sunt opţiunile liderilor  giurgiuveni privind eventualele alianţe de pe plan local, am bătut la uşile mai multor Organizaţii şi iată ce am aflat…

 

Deputatul Viorel Teodorescu – preşedinte al UNPR Giurgiu:  Nu avem încheiată în prezent nicio alianţă locală în vederea alegerilor din 5 iunie, pentru că suntem un Partid parlamentar, suntem un partid puternic. Avem în vedere încheierea unei astfel de alianţe , după alegeri, însă deocamdată nu ştim cu cine. 

Noruţ Stănişteanu – candidat al Partidului Mişcarea Liberală Giurgiu, la Primăria Municipiului: Nu avem încheiată în prezent nicio alianţă locală în vederea alegerilor din 5 iunie şi nici nu vom încheia. Mergem pe forţele noastre. După data de 5 iunie, în funcţie de rezultate, vom discuta cu acele partide care se apropie cel mai mult de programul nostru politic.

Deputatul Liliana Ciobanu –preşedinte  al PSRO Giurgiu: Nu avem încheiată în prezent nicio alianţă locală în vederea alegerilor din 5 iunie, deoarece suntem un partid independent şi am decis să nu mergem într-o astfel de alianţă cu nimeni. În ceea ce priveşte posibilitatea unei alianţe postelectorale, nu am luat încă o hotărâre.

Senatorul Niculae Bădălău – preşedinte al PSD Giurgiu:  Nu pot să vă spun decât că majoritatea va fi făcută cu ALDE şi UNPR la Consiliul Judeţean şi la Consiliile locale, în baza protocolului încheiat la nivel naţional.

Toma Petcu – co-preşedinte ALDE Giurgiu: Nu avem încheiat niciun protocol preelectoral. După alegeri, în funcţie de rezultate, luăm în calcul posibilitatea de a discuta cu orice formaţiune alături de care putem forma o majoritate reală şi constructivă.

Ionel Dinu – preşedinte al PMP Giurgiu: Va merge singur la alegerile locale din 5 iunie. Pentru eventuale alianţe după această dată, ne aflăm la nivel de discuţii cu diferite partide, mai puţin cu PSD, pe care îl excludem din start. Cu orice risc, vrem să scoatem PSD din administraţia publică locală (Consiliile locale şi Consiliul Judeţean).

N.Red. De precizat că potrivit art. 7, alin. 2 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, alianţele electorale se pot constitui între partide politice sau alianţe politice, la nivel judeţean ori local. Un partid politic nu poate face parte, însă, decât dintr-o singură alianţă electorală.

(Jurnal giurgiuvean)