Ce proiecte surpriză pregătește primarul comunei Ghimpați, Constantin CĂRĂPĂNCEANU, în acest an…

0
590

La Naipu avem acum ultima strigare la licitația de la Valea Plopilor unde vom costrui, pe fonduri europene, o școală nouă. S-a ținut procedura, a ieșit un câștigător, dar încă nu am semnat cu acesta – ne spunea primarul comunei Ghimpați, Constantin Cărăpănceanu, surprins în toiul unor discuții în cadrul Primăriei, despre proiectele ce urmează a fi realizate în următoarea perioadă. Ne-am folosit de acest potrivit prilej pentru a afla, la rândul nostru, mai multe amănunte…

Sunt, de asemenea, alte 3 proiecte pe programul Anghel Saligny. Lucrăm la ele, la studii, la ”geo” la ”drumuri”, la apă și canal, la avize pentru studiul de fezabilitate și așteptăm semnarea contractului cu Ministerul Dezvoltării.

     Foto: Primarul comunei Ghimpați, Constantin Cărăpănceanu

La ultima discuție avută cu primarul Constantin Cărăpănceanu, acesta ne vorbea despre ultimele porțiuni de drum ce urmau să fie asfaltate în localitate. Întrebat în ce stadiu se află proiectul acesta, domnia sa ne-a precizat:

Suntem în faza de licitație. Practic, cu aceaste lucrări, am încheiat asfaltarea întregii comune… 

Dezvoltând subiectul referitor la proiecte, primarul localității Ghimpați ne-a mai spus: ”Mai vrem să depunem pe AFIR un proiect… Avem consultantul la noi, sperăm că ne încadrăm… La drumul de exploatare în câmp vrem să asfaltăm vreo 10-11 kilometri, asta însemnând vreun milion de euro. Vom vedea în final cât ne iese din calcule…

Avem în plan realizarea unui cabinet medical pe care vrem să îl reabilităm și să-i facem un studiu de fezabilitate, urmând  a-l depune și pe acesta. Sunt mai multe direcții: Compania Națională de Investiții (CNI) și Ministerul Dezvoltării… Vom vedea care din cele două instituții este dispusă să finanțeze genul acesta de proiecte. Este vorba despre o clădire pe care dorim să o reabilităm și să o repunem în circuit pentru medicii de familie. Aceștia funcționează acum într-un cabinet simplu, dar am dori să facem unul în totalitate, luându-l de la zero…

Dorind să aflăm câți oameni îl sprijină pentru realizarea activităților desfășurate de Primărie, l-am întrebat pe primarul Cărăpănceanu câte persoane se află pe lista celor ce primesc ajutor social și câți dintre aceștia vin să desfășoare munci în folosul comunității.

 La ajutor social am 90 de dosare din care apți de muncă nu am decât vreo 4-5, pe care îi folosim rareori, restul fiind inapți de muncă – ne-a precizat primul edil.

Rugat să ne vorbească despre Piața centrală a comunei, o realizare de excepție din punct de vedere funcțional, Constantin Cărăpănceanu ne spunea că ea va fi deschisă de acum, odată cu încălzirea vremii și, mai ales, în pragul sărbătorii de Paște.

Cu siguranță, producătorii autohtoni vor veni, duminica în special, cu brânză cu ouă și, evident, oferind zarzavaturile specifice sezonului…

În privința investitorilor, primarul Cărăpănceanu ne spunea că la un moment dat ar fi venit o firmă mare și importantă din județul Constanța, interesată să dezvolte pe un teren de aici ceva în domeniul construcțiilor imobiliare, dar după ce un privat le-a pus la dispoziție niște terenuri, a rămas ca toate acestea să se discute în Consiliul lor de Administrație, care să decidă dacă vor cumpăra sau nu .

Au venit la Primărie, s-au interesat de utilități, dar încă nu ne-au spus nimic concret. Noi am prezentat în ce stadiu suntem cu utilitățile, cu apa, canalul, gazele, care treceau  prin apropierea terenului pe care ei doreau să dezvolte această investiție imobiliară. O investiție foarte foarte mare, cu multe angajări, asta însemnând totodată multe locuri de muncă. Noi am arătat că suntem deschiși la această oportunitate, dar nu depinde numai de noi. 

Zona aleasă de ei este foarte bună, se află  la o intersecție de drumuri, cu acces facil pentru cei ce vor lucra acolo și vor trebui să ajungă la muncă… Asta pentru că erau interesați și de acest aspect, al transportului salariaților, dar deocamdată totul a rămas în așteptare.

Noi eram bucuroși că acolo unde aleseseră ei amplasamentul, era o zonă cuprinsă între două localități importante:  Valea Plopilor și  Ghimpați, un punct important de dezvoltare al comunei noastre. 

În prezent mai avem speranțe din partea unui alt dezvoltator care ar dori înființarea unui Parc fotovoltaic. Este un proiect al unei societăți care ne-a cerut și PUZ și care a primit deja toate aprobările. Este vorba despre un parc întins pe 110 ha, care urmează să aibă și o stație proprie de descărcare, pe care o construiesc ei. Din câte am constatat, cred că acest Parc este finanțabil. Spun asta pentru că văd  că oamenii sunt foarte hotărâți și că și-au obținut toate avizele.

Sunt încântat totodată de faptul că nu este vorba despre un teren arabil. El este așezat într-o pantă, unde oricum nu se putea face agricultură, un teren ce zăcea pârloagă. În același timp, terenul va deveni o sursă importantă de venit pentru Primăria Ghimpați – mai spunea primarul localității, Constantin Cărăpănceanu, un om dispus tot timpul să accepte noi și noi provocări, atunci când vine vorba despre investiții ce pot duce la dezvoltarea comunei.

(Jurnal)