Miercuri, 25 februarie, într-o conferință de presă organizată la sediul Prefecturii,  prima Doamnă a județului, prefectul  Nina Lavinia Crișu a anunțat oficial ceea ce publicația noastră informase deja cu aproape o săptămână în urmă, decizia de suspendare din funcție a doi primari de comună.

O parte a presei locale a scris că eu aș fi dat afară  trei primari din unele comune ale județului, și că aș fi kilerul primarilor! Nu sunt kilerul primarilor cum m-au numit unii jurnaliști, a precizat  Nina Crișu, și din acest motiv v-aș ruga ca atunci când dați astfel de știri să mă sunați pe mine sau pe purtătorul de cuvânt al prefecturii pentru a vă informa cât mai corect. Nu știu de unde a umblat vorba prin târg că eu i-am dat afară pe cei trei primari! Pentru a lămuri acest aspect precizez că Ordinul de încetare a mandatului primarului din Ulmi (n. r. Petre Nicolae) a fost dat în 2013. Atunci am emis eu acel ordin de prefect, ordin care ulterior în instanță a fost anulat printr-o sentință definitivă și irevocabilă întrucât a fost atacat de primar. În baza acestei decizii primarul din Ulmi este primar și acum, bine merci! Niciodată în România un om nu poate plăti de două ori pentru o abatere, iar Petre Nicolae nu are altă stare de incompatibilitate stabilită de ANI sau vreun alt motiv care să mă determine să emit un astfel de ordin!

Prefectul Crișu a mai precizat că situația primarilor din Vărăști și Florești – Stoienești este în aparență similară. Pentru Preda Vasile, din Vărăști, prefecta spunea că a emis săptămâna trecută ordinul de încetare a mandatului întrucât acesta are o sentință de condamnare cu lipsire de liberate, prin suspendare, definitivă și irevocabilă.

În cazul primarului din Florești – Stoienești, Costel Dumitru, prefectul preciza că  acesta este într-o situație în care ANI a constatat că ar fi un conflict de interese. 

Pentru acest primar menționez că nu am emis încă Ordinul de Prefect privind încetarea mandatului. Am solicitat deocamdată secretarului comunal să-mi facă referatul constatator și să-mi înainteze documentele respective, în baza cărora să pot emite ordinul.

Nina Crișu a mai precizat că primarii  nominalizați pot ataca în instanță ordinele sale , și că în urma   procesului,  conform legii ,  vom vedea ce se întâmplă! În statutul persoanelor care ocupă un post de jurist, a subliniat Nina Crișu se prevede că nimeni nu răspunde pentru o opinie juridică. Persoana respectivă răspunde doar dacă a fost influențată de cineva ca să ia decizia sau dacă a avut un avantaj direct în urma ei. Din acest punct de vedere nu mă poate acuza nimeni că am luat o decizie cu vreun interes anume.

Despre vice-primarul din Mihai Bravu, despre care unii spun că ar fi și el în incompatibilitate, Nina Crișu a spus că deocamdată  n-a ajuns nimic  în acest sens la Prefectură și că  ANI nu i-a transmis până acum nimic…

În  finalul declarațiilor prefectul Nina Crișu a mai precizat : Nu știu dacă primari menționați vor ataca în instanță ordinul meu. Știu că în momentul în care un ordin al prefectului rămâne definitiv în 30 de zile trebuie să anunț Ministerul de Interne, ca să informeze Guvernul că în termen legal trebuie organizate alegeri. Un Ordin de Prefect este obligatoriu iar când se emite primarul trebuie să plece din funcție, acasă! Dacă primarul atacă ordinul atunci el revine în funcție până la soluționarea definitivă. În această situație primarii de mai sus au 50% șanse să rămână pe funcție și dacă pierd procesele cu mine în instanță, pentru că procesul durează iar cu 6 luni înainte de alegerile din 2016 nu se mai organizează altele.

Referindu-se la cazul primarului  Alin Stanciu Bănică, din Izvoarele,  suspendat din funcție prin Ordin al Prefectului, Nina Crișu mai spunea că  el va putea,  în funcție de soluția instanței, să revină oricând pe funcție.

(Heliade CĂLIN)

1 COMENTARIU

  1. Bine le-a facut!Dna prefecta ,,Despre vice-primarul din Mihai Bravu, despre care unii spun că ar fi și el în incompatibilitate, Nina Crișu a spus că deocamdată n-a ajuns nimic în acest sens la Prefectură și că ANI nu i-a transmis până acum nimic…” minti rau de tot, fara sa iti dai seama ptr. ca stii de situatie si chiar le ai trimes asa de forma cred anu, o instiintare ca trebuie sai inceteze mandatu vicelui. Matale nai treaba cu ordinu ca consiliul trebuie sa dea hotarire sa l dea afara. Da cica sa stie ca dupa lege trebuie sa iei masuri sa fie totu legal in judet. Primaru trebuie sa faca mai nainte actele pentru asta adica consiliu sa dea hotarire. De ce nu i luati la intrebari. Nu vrea nimeni ca sint de la PSD. Ai grija matale ca o sa ai soarta lu elena Udrea. Vezi pe gogle despre viceprimartu din mihai bravu si o sa vezi toate articole s-atunci esti obligata sa iei masuri, s asa. O sa depunem si la ANI reclamatie.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.