
Specialiștii spun că cel mai bine pomii, atât cei fructiferi, cât și cei forestieri, să fie plantați toamna. Nu este contraindicat însă nici primăvara, dar este necesar să fie îndeplinite mai multe condiții pe care specialiştii vi le prezintă în rândurile de mai jos…
Printre soiurile recomandate pentru plantarea lor primăvara se numără mărul și pinul.
Începutul primăverii îi scoate pe tot mai mulți români la acțiuni de plantat. În cazul copacilor fructiferi, specialiștii spun că este ideal să fie plantați „de cu toamnă”, pentru că multe specii au o formare a rădăcinilor de toamnă. Asta înseamnă că ei, chiar dacă stau în repaus vegetativ, lucrează la nivelul rădăcinilor, ceea ce îi ajută foarte mult. Ca de obicei scurtul dialog pe care l-am avut cu administratorul Pieţei Centrale, Marian PAVEL, ne-a direcţionat către cineva ce ne-ar fi putut oferi relaţii pertinente în acest domeniu..
Recomandări legate de plantările dintr-o livadă
Am plecat evident de la costatările specialiştilor care susţin că „Pentru o livadă pentru nevoi familiale ar trebui puse din toate soiurile, mai puțin soiurile termofile, care iubesc căldura: caisul, migdalul, piersicul. Ele merg, dar puse pe lângă o construcție, ca să fie ferite de vânt. Oricum, condițiile de plantare depind foarte mult de zonă. Cel mai bine poate să meargă mărul, care poate fi ușor valorificat, poate fi plantat și prunul, dar tot în funcție de zonă. Mai pretențioși ar putea fi cireșul, părul, cei care au o perioadă scurtă de cules și cu ei trebuie să te miști mai repede”.
Unul dintre comercianții de pomi fructiferi din Piața Municipiului este Viorica Venieru. După cum ne declara ea comercializează pomi proveniţi din Pepiniera Grivița (județul Ialomița), condusă de agronomul șef Tudor Bandalac, un foarte bun cunoscător al tehnicii altoirii pomilor.
„Primăvara pot fi plantați cam orice pomi fructiferi, condiția de bază este să fie puși foarte de timpuriu, ca să aibă umiditate în sol. În caz contrar, vor avea nevoie de îngrijiri speciale, de udat…”.
Primele producții de fructe apar cam după un an de la plantare, în majoritatea cazurilor. Și, dacă la început, producția unui pom (n.red. – mărul, în special, fiind cel mai des cumpărat de giurgiuveni), este de circa cinci kilograme pe pom, după doi-trei ani se ajunge şi la câteva zeci . Merele se culeg cu cu galeata sau cu lădița, ne mai spunea Viorica Venieru.
Pe de altă parte, ca să aibă rod bogat, orice pom fructifer are nevoie de îngrijire specială, secrete dezvăluite chiar de comerciantul din Piața Centrală:
„În primul rând, necesită stropiri, întâi cu „zeamă burdoleză” (n.r. – un amestec de sulfat de cupru cu apă de var), apoi cu uleiuri speciale, care se găsesc în magazinele de specialitate. Mai apoi, pentru obținerea unei coroane frumoase, și a unui rod bun, se taie – pentru prima dată – altoiul la circa 80 de centimetri, unii chiar mai jos. Așa vor avea coroană bogată, iar rodul este de calitate și în cantitate mai mare”, ne-a mai declarat Viorica Venieru.
În Piața Centrală din municipiu, forfota este mare, în special când giurgiuvenii ies de la locurile lor de muncă, şi deseori în zonele special amenajate pentru comercializarea puieților de pomi fructiferi. Giurgiuvenii cumpără caiși, cireși, vișini, meri, peri, piersici, nectarini și pruni, ale căror prețuri sunt cuprinse între zece și cincisprezece lei. Sunt și altoaie mai scumpe, cele „pe coloană”, care se pretează la curțile mici, care ocupă spațiu mic, pot fi plantate la circa un metru distanță și ajung la 2-3 metri înălțime (meri, peri, pruni). Tot la fel de bine ne mai spuneau comercianţii, se vinde și vița de boltă, cu struguri de masă.
În concluzie , iată suficiente motive să daţi o “raită” prin Piaţa Centrală , mai ales dacă aveţi o bucată de teren şi doriţi să plantaţi pe ea câţiva pomi fructiferi care, dincolo de satisfacţia unui pom sădit în această viaţă, vă vor oferi şi şansa ca într-o zi să vă bucuraţi de rodul lor.
(Oana C.)