Ca urmare a informării meteorologice de caniculă, Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) și serviciilor de urgență prespitalicești activarea planurilor de măsuri speciale în aceste cazuri. Ministerul Sănătății a  solicitat totodată  serviciilor de ambulanță alertarea echipajelor și suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creștere. De asemenea s-a totodată intensificarea acțiunilor de colaborare a direcțiilor de sănătate publică cu autoritățile administrației publice locale în stabilirea locurilor de amplasare a punctelor de acordare a asistenței medicale de urgență și distribuirea apei potabile, în perioadele de caniculă.

În acest sens am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Spitalului de urgență Giurgiu , dr. Elisabeta Bene care ne-a spus că s-au asigurat stocurile de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcționalitatea generatoarelor de rezervă și asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităților sanitare. Doctorița Bene ne mai spunea că în  aceste zile excesiv de calde s-a cerut atât bolnavilor cât și aparținătorilor acestora să nu mai aglomereze sălile de așteptare și nici saloanele internaților, pentru a nu le îngreuna acestora respirația. S-au  pus în funcțiune toate aparatele de aer condiționat ale Spitalului, s-a pornit hidratarea bolnavilor internați, asigurându-li-se  cantități suficiente de apă proaspătă, fiind luate măsuri ca cei internați să nu fie expuși zonelor cu soare sau călduroase ale Spitalului, preciza dr.  Elisabeta Bene care sugera ca în zilele de caniculă bolnavii să evite cât mai mult relația cu aparținătorii. Eram asigurați totodată că Spitalul Giurgiu are medicamentele  și echipamentul  medical, necesare intervenției în astfel de perioade critice.

Conform Ministerului Sănătății aerul condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă agenților economici să își readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaților. Și tot conform MS, la nivelul fiecărui județ, Direcțiile de Sănătate Publică trebuie să verifice condițiile de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare. (Jurnal)