Ce este IMUNOGLOBULINA și de ce este ea vitală sănătății

0
691

În ultima vreme s-a tot vorbit în spațiul mediatic despre Imunoglobulină, despre care așa cum am constatat chiar din declarațiile primului ministru, Viorica Dăncilă, este mai puțin cunoscută și  mai ales la ce folosește ea. Iată de ce facem noi acest serviciu de a vă explica , evident cu sprijinul medicilor specialiști,  ce tragedie poate crea lipsa acestei substanțe…

 Imunoglobulinele (denumite şi gamaglobuline sau globuline imune serice) sunt substanţe obţinute din plasmă sanguină umană, explica zilele trecute ,  pentru ziarul Libertatea, profesor dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, din Capitală. În România ar fi nevoie de 5.000 de flacoane lunar, dar producătorii, puţini la număr, abia dacă trimit sub 2.000 de flacoane, spune ministrul Sănătăţii. De altfel, Ministerul Sănătății a anunțat că nu mai poate asigura imunoglobulină bolnavilor, cerând ajutorul țărilor din NATO și UE. Imunoglobulinele sunt substanţe obţinute din plasmă sanguină umană. La nivel mondial sunt doar câţiva producători care adună plasmă din mai multe ţări, din care fac imunoglobuline. Plasma, prelucrată de la donatori, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

În ce boli sunt recomandate imunoglobulinele

Imunoglobuline sunt administrate ca să asigure protecţia pe un anumit interval de timp sau ca să reducă severitatea manifestărilor diferitelor boli. De asemenea, imunoglobulinele sunt folosite pentru a proteja fătul în timpul sarcinii dacă mama are Rh negativ, dar şi ca să diminueze capacitatea sistemului imun de a ataca ţesuturile organismului în unele cazuri de boli autoimune.

Totodată, imunoglobulina ajută pacienţii cu boli care afectează sinteza propriilor anticorpi sau care iau tratament pentru diferite tipuri de cancer și leucemie. Este, de asemenea, folosită în tratamentul pentru anumite forme de cancer care blochează sinteza de anticorpi, explică medicul. Injectarea de imunoglobuline este limitată, de ordinul orelor sau zilelor, în functie de boală. Imunoglobulinele nu sunt vaccinuri. Protecţia pe care o induc este de scurtă durată, de obicei pentru câteva luni.

Imunoglobulineele sunt folosite în  hipogamaglobulinemie (reducerea nivelului de imunoglobuline din sânge),  când oranismul nu face anticorpi, în boli ale sistemului nervos, în trombocitopenii, în sepsis severe”, mai spunea Adrian Streinu Cercel. Imunoglobulinele lipsesc de peste un an din România.

Măsuri extreme luate de MS

Pentru că, de mai bine de un an, bolnavii care au nevoie de imunoglobuline se confuntă cu lipsa acută a acestor produse, Ministerul Sănătății a luat deciza de a declanșa Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea cantității de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populației „Având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătății a luat deciza pentru declanșarea Mecanismului European de protecție civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României. Declanșarea acestui mecanism  se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană  pentru tratamentul pacienților români”, explică MS.

Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Națională „UNIFARM” SA, care va acoperi și costurile.

(Jurnal)