violentainscoala2-1359989578      Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (F.S.L.Î.) a inițiat de curând un proiect legislativ conform căruia, elevii care își insultă dascălii ar putea sta trei ani în spatele gratiilor, ceea ce ar însemna ca violențele îndreptate împotriva profesorilor să fie încadrate la fapte de ultraj, la fel ca în cazul polițiștilor. Modificarea legislativă ar urma să fie cuprinsă în Legea Educației ori într-una din Ordonanțele de Urgență care se află deja în Parlament.

În rândurile  de mai jos, vă prezentăm părerile câtorva cadre didactice din municipiul Giurgiu în legătură cu această posibilă modificare legislativă, menită să îi pedepsească dur pe elevii care aduc injurii profesorilor.

 Luminița Filip, prof. fizică (Liceul Teoretic ”Nicolae Cartojan” Giurgiu): Consider că elevii minori pot fi sancționați conform Regulamentului Școlar în vigoare, la care se adaugă și Regulamentul de Ordine Interioară al fiecărei organizații. Dacă se constată ca apar astfel de evenimente în rândul elevilor, școala își poate adăuga noi articole în R.O.I., prin care să poată stopa acest lucru. Elevii majori au răspunderea faptelor, ca orice cetățean, conform legilor țării. Același lucru și pentru părinții elevilor care ar săvârși abuzuri ce pot fi încadrate la ultraj. Liceul nostru nu s-a confruntat cu astfel de probleme și poate din acest motiv nu-mi pot imagina ca un elev care intră în școală pentru a se forma și a obține la final o diplomă de studii, ar putea ajunge să aibă cazier judiciar… Probabil că inițiativa legislativă are la bază astfel de întâmplări regretabile.

Georgeta Berbec, prof. economie (Liceul Economic ”Ion Barbu” Giurgiu): Consider această măsură ca fiind una extrem de radicală și amorală. Precizez că sunt de acord cu aplicarea unor sancțiuni în astfel de situații, în condițiile în care sunt prevăzute măsuri disciplinare sau penale pentru elevii care, într-un mod sau altul, atentează la integritatea fizică/morală a propriilor profesori. Caracterul amoral al acestei posibile măsuri derivă din disproporția dintre sancțiunile pentru infracțiuni similare sau chiar mai mari, comise în societate. Să nu uităm scopul instituției numite școală – informare și formare educativă. Închisoarea educă oare!? Cine sunt, de regulă, profesorii agresați? Nu cumva cei care ”nimeresc” în învățământ din cu totul alte motive decât cele care țin de vocație, har și, nu în ultimul rând, de competență profesională?

***În publicația Jurnal giurgiuvean, ediția tipărită  de vineri 16 octombrie puteți citi părerile altor câțiva profesori apreciați din liceele municipiului. 

(Teodora NICOLAU)

1 COMENTARIU

  1. M-ar interesa dacă sindicatul din învăţământ are în vedere sancţiuni şi pentru profesorii care jignesc o clasă întreagă, pentru unul sau cel mult doi elevi ce-i supără, facându-i handicapaţi, aurolaci, proşti. Repet, îi jigneşte absolut pe toţi elevii din clasă.Personal, cred că aceşti profesori au ei o problemă. Consider că astfel de profesori nu-şi au locul în sistemul educaţional.Mi se pare logic ca o verificare, din punct de vedere psihologic a acestor profesori să se efectueze cel puţin anual, dacă nu la 6 luni.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.