imagini-cutremuratoare-cu-mii-de-refugiati-sirieni-care-incearca-sa-intre-in-turcia-foto-147853        De o săptămână România se teme să nu fie invadată de valul de refugiaţi ce a lovit Europa. Iată de ce ministerele fierb, presa fierbe, naivii care nu știu o iotă politică externă, fierb și ei, dar își dau cu presupusul. În sfârșit, iată un subiect fierbinte de care ne putem lăsa convinși  în aceste zile de început de toamnă în care cei mai mulți dintre noi se gândesc la rechizitele de școală sau la murături. Zilele trecute un post central de televiziune a poposit la Giurgiu interesându-se cum sunt tratați migranții în Centrul de Refugiați de aici. Până acum nimeni nu venise , o dată,  să afle măcar numărul celor cazați în acest loc.

Există un fel de spaimă pe care însă nimeni nu vrea să și-o explice. Invadați de știri alarmiste românii îi privesc pe refugiați însă ca pe niște tăietori de capete care se plimbă pe stradă cu dinamita în buzunare. Aud  în jurul meu tot felul de păreri:  Dacă vin prea mulţi? Ce le dăm să mănânce? Dacă ne iau locurile de muncă? Dacă provoacă Jihadul? Noi ce facem? ”Noi”, ”Noi”, ”Noi”…Mereu ”Noi” și liniștea noastră.

Așa cum bine observa cineva ,  noi putem să mergem la alţii, însă la noi, ferească Dumnezeu să vină cineva! Asta pentru că tot ni s-a dus buhul că suntem un popor ospitalier! Puțini știu că cei mai mulţi dintre refugiaţii aflaţi deja pe teritoriul României, în centrele de tranzit de la Bucureşti, Timişoara sau Giurgiu, nu vizează România ca destinaţie finală. Că aceşti oameni sunt extrem de destupați la minte, nedorindu-şi să scape de o nenorocire (zonele de conflict din care vin )  doar ca să dea peste o nenorocire şi mai mare, numită România. Unii evident se întreabă ce  am avea de pierdut și ce am avea de câștigat prin venirea acestora? De pierdut nu știu, dar de câștigat pot să vă enumăr câteva lucruri : Dincolo de fondurile europene alocate, care, e adevărat, sunt cam insignifiante, ar creşte însă diversitatea şi poate aşa am învăţa şi noi ce înseamnă compasiunea şi respectul faţă de ce este diferit de ”Noi”. Cum constata cel ce m-a inspirat la acest comentariu , ar creşte probabil și competitivitatea pe piaţa muncii.

Și uite așa, de frica pierderii locului de muncă în favoarea unui refugiat cu cetăţenie română, cei mai mulţi dintre noi nu ar mai dormi ca în cireadă, ci chiar ar munciPe de altă parte ar cam trebui să ne obişnuim cu statutul de refugiat, având în vedere că trăim într-o ţară în care suntem trataţi mai rău decât nişte refugiaţi și că aproape un sfert din populația României muncește peste graniță perntru cei ce îi așteaptă în țară…

Mulți dintre români au văzut în acești oameni un mijloc de a face bani. În timp ce româncele se dau pe bani grei  încheind căsătorii de conveniență cu imigranții,  alți concetățeni de ai noștri, după cum scriu agențiile de presă străine , au devenit călăuze, refugiaților,  pentru multe mii de euro, în zonele de tranzit ale Europei de est. Scopul scuză mijloacele! Păi și atunci de ce ne mai plângem? De ce ne temem?  

În privința Jihadului și a actelor teroriste, se pare că ne credem mult prea importanți de vreme ce considerăm că jihadiștii au terminat conflictul cu americanii, mutându-și zona de interes în România . Hai să fim serioși! Și ce să mai ”dinamitezi” aici, la noi, că a avut grijă neocomunismul ăsta deghizat în democrație să arunce totul în aer, să radă și să vândă totul! Vorba colegului: singurul obiectiv care ar merita dinamitat în România este Casa Poporului ! Cu siguranță jihadiștii ştiu că suntem praf şi pulbere deja, fără să mai fie nevoie să ne arunce ei în aer.

După cum constatăm temerile noastre nu sunt deloc justificate ca de altfel nici ale Doamnei Europa . De fapt ele nu sunt deloc europene, ci , mai degrabă, naţionale. Am văzut ce se întâmplă în Grecia, Turcia, Italia sau Macedonia. Comunităţile europene sunt până la urmă niște comunităţi naţionale şi fiecare se apără mai degrabă pe sine decât întreg continentul.

Deși sunt sigur că cei ce n-o prea înghit pe Angela Merkel , mă vor acuza de simpatie, nu pot să nu declar că mi-a plăcut poziția acesteia care, deși huiduită de conațioali în cadrul unei  vizite la un centrul de refugiaţi dinGermania, unde aveau loc proteste violente împotriva imigranţilor, a avut bărbăția să îi pună la punct pe protestatari explicându-le că oricare dintre statele Europei sunt datoare să îi sprijine pe acești oameni care nu fug de acasă de plăcere…

Așa că hai să nu ne mai lamentăm atâta și să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă fiecare dntre noi ar fi  la rândul său în situația acestor oameni? Cum ne-am simți dacă am afla că rudele noastre din afara granițelor ar fi tratate cu aceeași ostilitate cu care îi descriem noi astăzi pe acești rătăciți ai vieții, rămași fără case, fără țară, fără părinți, fără familie, fără nicio șansă…Doamne ferește să ajungem imigranți  ai bunului simț.

Bună dimineața Românie! Oamenilor aceștia care vă cer ajutorul astăzi, dați-le o cană de apă, un codru de pâine și de ce nu, dacă se consideră buni români, de ce nu,  dați-le o țară…

(Florian TINCU)

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Ce articol prost…evident ca este un mare pericol….si in SUA trăiau bine si tot au doborat niste turnuri…si in Belgia si Franta traiesc bine musulmanii si fac atentate aproape zilnic (daca nu stiai)…in Italia au dezvoltat o mafie proprie .. Peste tot unde sunt ei fac rau, imputesc locul.Noi nu mai incapeam de tigani si pe astia (care sunt mai rai decat orice natie…ucigasi) sa ii ptivim ca fiind victime? Sa spui matale ca ne temem degeaba?! Unde sunt ei e mizerie si moarte! Ia-i acasa tu „desteptule”, daca nu realizezi efectele ce urmeaza.