content-300x300Referendumul grecilor privind măsurile de austeritate ale creditorilor europeni  s-a dovedit  inutil deși populația elenă au crezut pentru câteva zile că au câștigat războiul cu Europa. Așa cum observa cineva :Gustul dulce al victoriei de la referendum se transformă pentru unii dintre greci în gustul amar al trădării.

Înțelegând că pentru Grecia ieșirea din zona euro ar însemna un dezastru, asta pentru că știm cu toții că jocurile în războaiele economice ca cel de față nu se fac pe căi tocmai cinstite, premierul grec Alexis Tsipras a venit în fața parlamentului elen, cu o propunere de acord făcută creditorilor țării, ce conține măsuri umilitoare și „departe de pactul electoral” al stângii radicale.

Între planul propus de propriul Guvern şi solicitările creditorilor internaţionali, grecii de rând par să fie pierduţi. Oamenii se întreabă cât vor mai fi obligaţi să trăiască astfel şi să stea la cozi la bancomatele de la care mai pot scoate doar câte 50 de euro pe zi, deşi limita impusă este de 60 de euro. Aici nu mai există bancnote de 20 de euro şi se vorbeşte din nou despre un posibil faliment al băncilor. Paradoxal, grecii nu au dorit  austeritatea impusă de străini în schimb s-au ales cu austeritatea propriului Guvern! Cum spunea  Evanghelos Kolilas: Noi am spus „Nu” şi acum l-au transformat în „Da”. Poporul a respins măsurile de austeritate! Şi iată că acum acceptă acordul. Taxe, taxe, numai taxe. Şi pentru ce? Ce ar trebui să facem, să vindem tot?

Într-o țară în care locuitorii trăiau mai ales din turism, ei se întreabă acum : Câţi turişti vor mai veni dacă TVA-ul va fi de 23%? Pentru cei care lucrează în industria hotelieră şi în restaurante, propunerea de majorare cu 10% a taxei pe valoare adăugată, până la 23 de procente, este o lovitură zdrobitoare.Probabil că și turiștii vor începe , încet, încet să se orienteze către alte destinații mai accesibile.Și aici putem da doar exemplul  Franţei care  are un TVA de 10%  la turism . Noul plan ar conține și creșterea TVA pentru mai multe categorii de produse și servicii. Astfel,  TVA ar urma să fie majorată de la 10 la 13% pentru bunurile de lux, dublată pentru serviciile hoteliere și ridicată la 23% pentru alimente procesate, transport și anumite servicii oferite de firme private. De asemenea, impozitul pe profit ar urma să fie mărit de la 26 la 28%.

Proprietarii de magazine spun că, după ce hotelurile şi tavernele vor mări preţurile, clienţii vor scoate mai greu banii din buzunar pentru a cumpăra suveniruri. În schimbul reformelor dure pe care se angajează să le pună în practică, premierul Alexis Tsipras cere un nou program de finanţare în valoare de 53,5 miliarde de euro.

Agențiile de știri s-au grăbit să scrie: Guvernul elen a capitulat și joi în fața cererilor creditorilor săi și acceptă măsurile dure de austeritate în schimbul unei „ștergeri modeste din datorie”…
Grecia dorește o soluție pentru reglementarea enormei sale datorii publice, de 180% din PIB, precum și un pachet de 35 miliarde de euro, consacrat creșterii economice.

Guvernul grec propune totodată suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele grecești (adică reducerea de 30% a TVA aplicată de mai mulți ani), începând cu insulele cele mai bogate și cu cele turistice, așa cum doreau creditorii. Acest proces va începe în octombrie și se va face treptat, urmând să se încheie până la sfârșitul anului 2016. În ceea ce privește vârsta de pensionare, ea a fost fixată la 67 de ani sau 62 de ani, cu 40 de ani de activitate, și va fi introdusă treptat până în anul 2022.

În același timp, va fi redus plafonul cheltuielilor militare cu 100 milioane de euro în 2015 și cu 200 milioane în 2016, față de reducerea de 400 milioane propusă de creditori.

Guvernul grec acceptă de asemenea limitarea creșterii taxei asupra societăților, de la 26% la 28%, așa cum au propus creditorii, precum și programul de privatizare a numeroase întreprinderi publice.

Bogații vor plăti impozitul de solidaritate

S-a propus chiar și revizuirea modului de repartizare a poverii fiscale, astfel încât aceasta să cadă în special pe cei cu venituri mari, printre propuneri numărându-se instituirea ‘impozitului de solidaritate’ pe care ar urma să-l plătească cei cu astfel de venituri, creșterea taxelor aplicate armatorilor, creșterea TVA-ului pentru produsele de lux, precum și măsuri de combaterea a evaziunii fiscale, cum ar fi crearea unui cadastru.

(consemnări și comentarii: Tincu Florian)