Giurgiuvenii vor plăti on-line taxele şi impozitele

Ca urmare a unei ultime decizii a consilierilor locali, în curând giurgiuvenii vor putea plăti taxele şi impozitele locale utilizând cardul bancar. Acest lucru va putea fi realizat ca urmare a înregistrării în ghişeul virtual de plăţi, cheltuielile privind înregistrarea în Sistemul Naţional Electronic de Plată şi interfaţarea, inclusiv cele aferente conectării la aceasta, urmând a fi suportate de Primăria municipiului Giurgiu. Pentru încasarea taxelor şi impozitelor, instituţia publică urmează să deschidă la furnizorul de servicii de acceptare plăţi electronice, un colector unic, conform Sistemului Naţional de Plăţi. Comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operaţiunile de tranzacţionare on-line aferente încasării taxelor şi impozitelor prin intermediul SNEP nu vor depăşi tareifele maxime aprobate prin legislaţia în vigoare, de 2% din valoarea tranzacţiei dar nu mai mult de 30 de lei dacă suma rezultată din cota de 2%  este mai mare de 30 de lei. Comisionul este, de asemenea, suportat de Primăria Municipiului Giurgiu.

Ziua Dunării – cu bani doar de la Primărie

Pe data de 29 iunie 2004, la Sofia, în Bulgaria, s-a semnat, de către ţările dunărene, Convenţia pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Sub sloganul „Punte către viitor”, sub auspiciile Comisiei Europene pentru Protecţia Fluviului Dunărea, s-a sărbătorit pentru prima dată „Ziua Dunării”, manifestare ce acordă o importanţă deosebită conştientizării şi participării populaţiei la eforturile de conservare a fluviului. Şi anul acesta, cum s-a întâmplat în ultimii ani, manifestări artistice şi sportive vor marca ziua fluviului: dansul paparudelor, muzică de fanfară, majorete, dans modern, muzică şi dansuri populare, arte marţiale la care vor participa 150 de artişti şi sportivi, defilarea ambarcaţiunilor pe Dunăre, plimbări cu vaporaşul pe Dunăre şi concursul de înot vor fi deliciul publicului la manifestările de anul acesta. Pentru toate, Consiliul local al municipiului Giurgiu a scos din visterie 7500 de lei. Luat la întrebări de primarul Lucian Iliescu, Cristian Nemţescu, directorul APDF, a mărturisit că „e situaţie de criză, şi nu avem buget pentru aşa ceva, aşa că nu putem aloca niciun leu…”.

Seniorii giurgiuveni – la un pas de a avea o casă nouă

Cu un an în urmă, aleşii locali aprobau o primă tranşă de bani pentru demararea consolidării sediului Sindicatului Pensionarilor şi Clubului „Seniorilor” din Giurgiu. La şedinţa ordinară din luna mai, consilierii locali au mai aprobat o tranşă de un miliard de lei vechi pentru continuarea lucrărilor de consolidare şi reparaţie, precum şi pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare.

Graţie aleşilor locali, „Valahia” merge mai departe

După o pauză editorială de câteva luni, revista „Valahia” îşi va putea relua apariţiile, spre încântarea publicului său, iubitor de cultură. Astfel cu sprijinul consilierilor locali – care au aprobat în unanimitate – în următoarele şase luni în paginile revistei vor putea fi regăsite informaţii interesante despre istoria acestor locuri, despre personalităţi care au trăit sau care s-au născut pe meleaguri giurgiuvene (şi nu numai), dar şi despre obiceiurile locale. Suma de 12.000 de lei va acoperi apariţia revistei „Valahia” în următoarele şase luni.

Majorarea taxelor şi impozitelor – amânată cu o lună

În anul 2012, giurgiuvenii ar fi trebuit să plătească cu 5% mai mult (persoanele fizice) şi 20% (persoanele juridice) pentru taxele şi impozitele datorate bugetului local. Cu puţin timp înainte de începerea şedinţei ordinare a Consiliului local din luna mai, grupul consilierilor social-democraţi a solicitat retragerea de pe ordinea de zi  a proiectului de hotărâre cu privire la stabilirea noilor taxe şi impozite aferente anului 2012. Solicitat pentru explicaţii la finalul şedinţei, social-democratul Emil Vucă, primvicepreşedinte al PSD Giurgiu, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”: „Am luat decizia ca urmare a analizării situaţiei economice a locuitorilor municipiului. În condiţiile în care criza i-a afectat pe toţi, în condiţiile în care locuitorii Giurgiului o duc, din zi în zi, tot mai greu, nu ni se pare oportună majorarea taxelor şi impozitelor, mai cu seamă că s-a constatat faptul că din ce în ce mai mulţi îşi achită cu greu dările către stat sau către bugetul local”, a mai declarat Emil Vucă.

Două noi cărţi vor apărea cu sprijinul aleşilor locali

Suma de 30.000 de lei a fost aprobată de aleşii locali la şedinţa ordinară din luna mai pentru apariţia a două noi cărţi: „Istoria liberalismului. De la antici la moderni” scrisă de Traian Popa (15.000 lei) şi „Giurgiu – repere esenţiale” scrisă de Sorin Berbeniciuc (15.000 lei).

Oana CĂLIN