Întruniţi în şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni au avut de dezbătut marţi, 14 decembrie, nu mai puţin de 25 de puncte aflate atât pe ordinea de zi a şedinţei propriu-zise, cât şi pe cea a punctelor suplimentare. Acordarea de ajutoare financiare, numirea unor directori noi sau stabilirea constului lunar de întreţinere pentru persoanele asistate de la Mironeşti şi Mogoşeşti au fost doar câteva dintre subiectele acestei şedinţe. Iată, însă, ce decizii au luat aleşii noştri:

Director nou la Direcţia de Protecţie a Copilului

Instituţie ce a fost de mai multe ori, în trecut, în atenţia presei centrale, prin aspecte negative, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu are un nou director. Aceasta este Teodora Avram, cea care a fost declarată admisă în urma finalizării concursului organizat în data de 22 noiembrie la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Noua directoare a Direcţei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu a fost validată în această funcţie de consilierii judeţeni, fără a exista discuţii pe marginea acestui subiect.

Letca Nouă, Isvoarele şi Ulmi – sprijinite financiar pentru situaţii de dificultate

Cele trei primării au solicitat ajutorul Consiliului Judeţean pentru a rezolva o serie de probleme financiare ce nu suportau amânare. Plata facturilor restante la energia electrică şi încălzirea şcolilor au fost principalele motive pentru care cei trei primari au cerut sprijinul Consiliului Judeţean. Astfel, Primăria Letca Nouă a primit suma de 30.000 de lei, cea din Isvoarele – 10.000 lei, iar Primăria Ulmi – 30.000 de lei, sumele fiind alocate din fondul de rezervă bugetară. La acest punct, au existat o serie de discuţii contradictorii, provocate de grupul consilierilor PDL, care au solicitat, la rândul lor, o serie de astfel de ajutoare financiare pentru şapte primării ce aparţin PDL. Cererea lor a fost, însă, respinsă, deoarece niciunul din cei şapte primari nu depusese, oficial, la Consiliul Judeţean, vreo solicitare scrisă în acest sens, iar fără o astfel de solicitare, nu se poate acorda niciun fel de sprijin financiar.

Bani de la Consiliul Judeţean pentru colindători şi copii în dificultate

Chiar dacă este un an de criză, cu multe dificultăţi financiare, consilierii judeţeni nu au uitat de spiritul sărbătorilor de iarnă, alocând, la propunerea Executivului, suma de 80.000 de lei pentru acordarea de cadouri pentru copiii participanţi la manifestările organizate de Consiliul Judeţean cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru colindători, dar şi pentru persoanele şi copiii aflate în suferinţă, instituţionalizate în unităţile de asistenţă socială din judeţul Giurgiu sau membri ai asociaţiilor care sprijină sau au în îndrumare copii şi adolescenţi cu grave probleme de sănătate. Numai în instituţiile de asistenţă socială din judeţ sunt 411 copii şi 390 de adulţi, fiind necesară achiziţionarea a aproximativ 2.000 de pachete, cu o valoare de până la 40 lei/pachet.

Celor 80.000 de lei alocaţi în acest scop, li se adaugă încă 25.000 de lei, alocaţi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru achiziţionarea de îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite ce vor fi oferite cadou persoanelor instituţionalizate în aşezămintele subordonate acestei instituţii.

Creşte contribuţia bolnavilor asistaţi de la Centrul Mogoşeşti

Un alt punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean a vizat solicitarea conducerii Centrului de Asistenţă Medico-Socială Mogoşeşti de majorare a contribuţiei bolnavilor asistaţi în această instituţie. Astfel, dacă în 2010, această contribuţie a fost de 550 lei lunar/persoană, din 2011 va fi de 600 lei lunar. Potrivit solicitării conducerii Centrului, majorarea este determinată de creşterea preţurilor la alimente, energie electrică, lemne de foc, servicii de salubrizare şi vidanjare etc. În hotărârea emisă de consilierii judeţeni se precizează că suma de 600 de lei lunar va fi plătită de asistaţii ce au aparţinători legali, în cazul celor ce nu au astfel de aparţinători, contribuţia fiind calculată, ca şi în acest an, în funcţie de cuantumul pensiei.

Costul mediu lunar al unui bătrân din Căminul Mironeşti – 678 lei

Luând în calcul cheltuielile pentru hrană, bunuri şi servicii, medicamente şi materiale sanitare, precum şi numărul mediu de asistaţi, respectiv 50, Executivul Consiliului Judeţean a propus, pe baza documentaţiei înaintate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, suma de 678 de lei, reprezentând costul mediu lunar de întreţinere a unui bătrân aflat în Căminul pentru Persoane Vârstnice de la Mironeşti. Şi în acest caz, bătrânii aflaţi în situaţii speciale, neavând niciun fel de venituri şi nici aparţinători legali, vor fi scutiţi de la plata costului mediu lunar de întreţinere.

Costuri majorate pentru întreţinerea copiilor şi adulţilor cu handicap

Un copil ce beneficiază de o formă de protecţie instituţionalizată va primi, în 2011, suma de 38.891 de lei, adică 3.241 lei lunar, în timp ce suma alocată pentru un adult cu handicap va fi de  2.616 lei lunar. De asemenea, contribuţia de întreţinere datorată de persoana adultă cu handicap instituţionalizată va fi de 800 de lei lunar. Aşa au decis consilierii judeţeni, analizând şi aprobând propunerile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Giurgiu. Potrivit fundamentării înaintate de DGASPC, costul anual pentru fiecare copil protejat sau persoană majoră care beneficiază de protecţie include cheltuieli anuale, materiale şi servicii cu caracter funcţional.

Ajutoare financiare în ajun de sărbători

120.000 de lei este suma aprobată de consilierii judeţeni pentru acordarea unor ajutoare financiare solicitate atât de persoane fizice din judeţ, cât şi de diverse asociaţii şi biserici.

Astfel, în timp ce majoritatea solicitanţilor persoane fizice au primit, în general, câte 1.000 de lei, cea mai mare parte a solicitărilor venind pentru rezolvarea unor probleme de sănătate, de sume mai mari au beneficiat Clubul Sportiv ”Nova Force” Giurgiu -10.000 lei, Şcoala Generală Cosoba -8.000 lei, Colegiul Naţional Ion Majorescu – 8.000 lei, Şcoala numărul 3 -5.000 lei, Asociaţiile ”Viaţă şi Speranţă” şi ”Licurici” – câte 7.000 de lei, Sindicatul Judeţean al Pensionarilor Giurgiu -10.000 lei, Sfânta Mănăstire Bunavestire Bolintin Vale – 5.000 lei, sumă ce a fost alocată şi Asociaţiei Clubul Pensionarilor Giurgiu.

Cristina MOISE