Întruniţi într-o şedinţă extraordinară vineri, 15 octombrie, consilierii judeţeni au dezbătut şi aprobat 16 proiecte de hotărâri, din cele mai diverse domenii. Redăm mai jos cele mai importante probleme aprobate de consilieri în această şedinţă.

Activele CET – cumpărate de Consiliul judeţean şi trecute în domeniul public al judeţului

Cu siguranţă, cel mai important punct de pe ordinea de zi a acestei şedinţe a fost cel privitor la achiziţia Centralei Termice Giurgiu, mai exact a terenurilor şi clădirilor complet utilate având ca funcţionalitate producerea şi distribuţia de energie termică. Practic, acesta era unul din „paşii” prevăzuţi în strategia de privatizare a CET-ului, strategie aprobată de aceiaşi consilieri judeţeni în urmă cu câteva luni. Atunci, se stabilise vânzarea pachetului de acţiuni de la CET, urmând ca, din banii obţinuţi prin această vânzare, Consiliul Judeţean să cumpere aceste active. După negocierea preţului acestora cu actualul proprietar al CET, consilierii judeţeni au aprobat cumpărarea activelor. De ce s-a făcut acest lucru a explicat preşedintele CJ, Dumitru Beianu: „Cumpărând aceste active, le scoatem din proprietatea CET şi, astfel, nu vor mai putea fi executate silit de creditorii CET, având, astfel, siguranţa, că societatea va avea mijloacele şi utilajele necesare pentru a livra energie termică giurgiuvenilor. Odată trecute în proprietatea Consiliului Judeţean, terenurile, clădirile şi instalaţiile în cauză sunt în siguranţă”. După aprobarea acestui proiect de hotărâre, s-a şi semnat contractul de vânzare-cumpărare, iar următorul pas a fost aprobarea trecerii bunurilor cumpărate în domeniul public al judeţului Giurgiu, proiect aprobat, de asemenea, în unanimitate.

Promovarea folclorului vlăscean – susţinută cu bani din bugetul judeţului

Unul din punctele înscrise pe ordinea de zi a fost solicitarea Centrului Cultural Local „Ion Vinea” de a fi sprijinit cu suma de 15.000 de lei, pentru finalizarea realizării unor CD-uri cu cântece şi jocuri populare tradiţionale de pe Vlaşca. Potrivit cererii înaintate de această instituţie, Centrul Cultural „Ion Vinea”, prin orchestra de muzică populară a Ansamblului folcloric „Doina Dunării”, avându-l alături pe academicianul, diplomatul şi cetăţeanul de onoare al oraşului Giurgiu, Alexandru Mica (în calitate de solist vocal), şi-a propus şi a început realizarea a 5 CD-uri, care vor cuprinde aproximativ 70 de „Cântece şi jocuri populare tradiţionale de pe Vlaşca”. Proiectul urmează a fi realizat în studioul de înregistrări „Electrecord”, constituind cea mai mare oportunitate, din ultimii 20 de ani, de promovare pe termen lung a folclorului vlăscean, atât în plan naţional, cât şi internaţional. Pentru a putea finaliza acest proiect, Centrul Cultural Local „Ion Vinea” a solicitat Consiliului Judeţean un sprijin financiar de 15.000 de lei, sumă ce ar trebui să acopere cheltuielile de colaborare cu anumiţi artişti instrumentişti, necesari completării orchestrei. În aceeaşi cerere a Centrului Cultural „Ion Vinea” se mai arată că lansarea acestor CD-uri urmează a se face la sfârşitul lunii octombrie, în sala de concert a Ateneului „Nicolae Bălănescu”. Solicitarea Centrului Cultural a fost aprobată, fără nicio discuţie, de toţi consilierii judeţeni.

Giurgiuvenii disperaţi continuă să apeleze la omenia consilierilor

Nici în această şedinţă nu au lipsit, de pe ordinea de zi, solicitările disperate ale unor oameni din judeţ, care, de cele mai multe ori, din motive medicale, apelează la sprijinul financiar al Consiliului Judeţean. Au fost aprobate, de această dată, 8 astfel de ajutoare, acordate unor persoane din municipiul Giurgiu, dar şi din comunele Oinacu şi Călugăreni, pentru rezolvarea unor probleme grave de sănătate. La acelaşi punct al ordinei de zi a fost aprobată şi solicitarea Colegiului Naţional „Ion Maiorescu” de acordare a sumei de 2.000 de lei pentru organizarea „Balului Bobocilor”. Suma totală acordată de consilierii judeţeni ca sprijin financiar la acest punct se ridică la 12.000 de lei.

Drumurile judeţene şi podurile – din nou în atenţia consilierilor

Reabilitarea traseului rutier DJ 401 Herăşti-Hotarele, pe o porţiune de 3,563 km şi reabilitarea şi consolidarea podului de beton armat de pe DJ 412, peste râul Argeş, la Colibaşi, în faza de aprobarea a documentaţiei tehnico-economice au fost discutate şi aprobate de consilierii judeţeni. În primul caz, valoarea totală a investiţiei este de peste 3.500.000 lei, iar în cel de-al doilea caz, de peste 4.000.000 de lei. Ambele proiecte au fost aprobate în unanimitate.

Modificarea TVA-ului afectează proiectele în derulare

Un alt subiect dezbătut şi aprobat în aceeaşi şedinţă este cel ce vizează modificarea unei hotărâri anterioare, privind aprobarea proiectului „Restaurarea şi valorificarea turistică durabilă a monumentzului istoric Mănăstirea Fortificată Comana şi modernizarea infrastructurii conexe”.

Acest proiect a fost depus de Consiliul Judeţean Giurgiu în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Ca urmare a procesului de evaluare şi selecţie a cererii de finanţare, a analizei proiectului tehnic şi a modificărilor ulterioare referitoare la noua valoare a TVA (24%), s-a impus modificare atât a bugetului proiectului, cât şi a surselor de finanţare ale proiectului. Acesta a fost motivul pentru care a fost necesară modificarea hotărârii anterioare, care a fost actualizată cu calculul sumelor la valoarea de 24% a TVA.

Circulaţie reluată peste podul de la Colibaşi

În urmă cu mai bine de un an, mai exact în data de 8 mai 2009, Consiliul Judeţean aproba, pe baza unui raport de expertiză şi a avizului Poliţiei, închiderea circulaţiei vehiculelor pe podul de peste râul Argeş, pe DJ 412, în localitatea Colibaşi. La acel pod sunt acum în derulare lucrări de consolidare, iar firma ce execută aceste lucrări a considerat că se poate, totuşi, circula, însă cu anumite restricţii. De aceea, consilierii judeţeni au aprobat restricţionarea circulaţiei vehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, precum şi limitarea vitezei la maxim 5 km/h, pe podul peste râul Argeş, la Colibaşi, restricţia fiind valabilă până la consolidarea podului provizoriu pentru devierea cursului râului Argeş.

Paturi mai multe la Spitalul Judeţean

Stabilirea numărului de paturi din structura Spitalului Judeţean Giurgiu (numărul de paturi find un criteriu major în încadrarea spitalelor în categorii, după care se alocă şi fondurile de la bugetul de stat), a revenit în atenţia consilierilor judeţeni. După ce, în luna august, consilierii judeţeni aprobau modificarea structurii organizatorice a Spitalului de la 383 la 402 paturi, sub condiţia obţinerii avizului Ministerului Sănătăţii, în şedinţa din 15 octombrie s-a revenit asupra acestei hotărâri. Motivul: Ministerul Sănătăţii a dat aviz nu pentru 402, ci pentru 404 paturi la Spitalul Judeţean Giurgiu.

Potrivit actelor ce însoţesc acest proiect de hotărâre, cele 404 paturi sunt distribuite astfel: Secţia medicină internă -70 paturi, Secţia cradiologie – 45; Pediatrie – 37, Obstetrică-ginecologie – 37, Compartiment neonatologie – 22; Secţia chirurgie generală – 70 paturi; Secţia ortopedie şi traumatologie – 29; Secţia ATI – 15; Secţia neurologie – 65 paturi, Compartiment ORL – 5 paturi; Compartiment oftalmologie – 5 paturi. Noua structură organizatorică a Spitalului Judeţean Giurgiu a fost aprobată în unanimitate.

Cristina MOISE

1 COMENTARIU

  1. Alexandru Mica a reusit sa insele si Consiliul Judetean Giurgiu, ,pe Domnul Beianu ,probabil sensibilizat de tehnicile de manipulare a acestui impostor,tehnici pe care le detine din scolile de securitate absolvite,ca ofiter DIE,numai pe acest derbedeu nu se duceau banii comunitatii giurgiuvene! Ca sa participe pentru cateva minute la un spectacol de caritate pe scena din Giurgiu a perceput 3000 de eur.,halal parteneriat!Si-a insusit si toate inregistrarile din Electrecord platite de giurgiuveni cu sute de milioane din buget si cine doreste sa le asculte trebuie sa-i plateasca!Cat il mai suporta comunitatea giurgiuveana pe acest smecher,cersetor versat,cunoscut cu un comportament homosexual ,impostor, camatar,santajist,o rusine pentru fostii sai colegi giurgiuveni care continua sa-l gireze siderati de dublicitatea comportamentului sau? A mai fost si onorat cu Titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Giurgiu tocmai el care si-a abandonat mama batrana si bolnava la peste 90 de ani in conditii inumane ,in saracie lucie in casa lor din Giurgiu,rugand asistenta sociala -in virtutea drepturilor preferentiale de Cetatean de Onoare !- sa-i faca curatenie gratis!Aceasta in contextul in care el si sotia lui poeta Ioana Greceanu -Mica -Bivolaru din Greaca au un venit de peste 10 000eur./luna,detin proprietati si masini de lux ,merg in croaziere ,si nu au copii! Vom reveni si cu alte informatii scandaloase!Rusine!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.