Jurnal Giurgiuvean

Ce au în comun Giro d’Italia și județul Giurgiu?

Etapa a șaptea a Turului Italiei la ciclism (Giro d’Italia), din 12 mai,  a trecut prin Basilicata, localitate în care a locuit,mai mult de jumătate din viața sa, un giurgiuvean: Dinu Adameșteanu. Despre el nu se știu foarte multe.

Dinu Adameșteanu (n. 25 martie 1913, Toporu, județul Vlașca (actual Giurgiu) — d. 21 ianuarie 2004, Policoro, Basilicata în Italia) a fost un arheolog italian, originar din România, profesor la Universitatea din Lecce (Italia) și director al Școlii de specializare în Arheologie Clasică și Medievală la aceași universitate. Fratele său, medicul veterinar Ion Adameșteanu, este unul din fondatorii școlii românești de patalogie medicală veterinară. Nepoata sa, Gabriela Adameșteanu, a fost redactor șef al revistei „22”.

A debutat, conform wikipedia.ro,  ca cercetător pe teren în anii 1936-1937, lucrând împreună cu profesorul Scarlat Lambrino la săpăturile de la Histria în Dobrogea. Aici a luat contact cu metoda fotografiei aeriene și și-a dat seama de avantajele acesteia pentru arheologie.

De tânăr, în 1939, devine membru al Școlii Române din Roma (Accademia di Romania), iar în 1943 este numit bibliotecarul acestei școli. Tot în 1939, el pleacă din România în Italia, și, după al doilea război mondial, ca urmare a schimbării regimului politic din țara sa natală, lui Dinu Adameșteanu i se retrage cetățenia română. Din păcate, nici italienii nu s-au înghesuit să îi acorde cetățenia italiană, astfel, că, în prima parte a carierei sale, Dinu Adameșteanu a lucrat în semiclandestinitate. Abia mult mai târziu, autoritățile italiene l-au cooptat să facă un lucru pe care nu îl făcuse nimeni până atunci: arheologie bazată pe fotografii făcute din avion.

În sfârșit, în anul 1954, Adameșteanu obține cetățenia italiană, pentru „Merite deosebite în știință”, și, în același an, i se încredințează, de către Ministerul Educației Publice din Italia, conducerea unui Institut (Aerofoteca) care se ocupa cu exact ceea ce făcuse el până atunci: fotografii făcute din avion, de la altitudine, și care avea, ca principal scop, arhivarea tuturor fotografiilor făcute în timpul războiului. De asemenea, giurgiuveanului Dinu Adameșteanu i se acordă titlul de superintendent arheologic al regiunii Basilicata, și, în acest răstimp, publică o carte despre civilizațiile vechi ale regiunii.

Un an după moartea sa, survenită la 21 ianuarie 2004 (avea, deja, 91 de ani), la 20 mai 2005, în Poligolo s-a deschis un Muzeu Arheologic Național „Dinu Adamesteanu” al provinciei Basilicata în palatul Loffredo din Potenza.

(O.C.)

Exit mobile version