De la preluarea mandatului şi până în prezent, deputaţii şi senatorii au muncit, în total, 59 de zile, cea mai aglomerată fiind luna mai, cu 12 zile lucrate. Asta în condiţiile în care un parlamentar primeşte lunar, indiferent că vine la muncă sau nu, indemnizaţie care poate ajunge şi până la 16.000 de lei, precum şi bani de cazare şi de benzină.

De la preluarea mandatului, odată cu alegerile legislative din 11 decembrie 2016, deputaţii şi senatorii s-au pus, teoretic, pe treabă. Dornici să se apuce cât mai repede de muncă, aleşii nu au mai aşteptat începerea primei sesiuni ordinare de lucru, care începe în luna februarie şi se termină în iunie, şi s-au întâlnit încă din ianuarie. Astfel, au fost organizate cinci sesiuni extraordinare, de-a lungul cărora Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului Grindeanu, s-au ales şi votat membrii în comisiile de specialitate din fiecare cameră, precum şi din cele comune, s-au aprobat bugetele pentru fiecare Cameră în parte şi s-a votat legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe, având în vedere că Parlamentul se afla în vacanţă.

Câţi bani au primit pentru 59 de zile de muncă

Indemnizaţia unui senator şi deputat pleacă de la 5.401 de lei pe lună, şi ajunge, dacă parlamentarul face parte din comisii de specialitate sau din foruri de conducere, până la 16.000 de lei, cum este cazul preşedinţilor celor două camere. La indemnizaţia lunară se adaugă, pentru aleşii care nu sunt din Bucureşti, o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară pentru fiecare deplasare în Bucureşti. Tot aceştia beneficiază şi de peste 3.500 de lei pe lună pentru cazare în Bucureşti, iar pentru a ajunge în Capitală, parlamentarii din circumscripţiile din ţară beneficiază de gratuitate la mersul cu trenul sau avionul, iar dacă preferă deplasarea cu maşina, primesc 1.400 de lei, bani de benzină.

Pentru exercitarea mandatului în teritoriu, acolo unde aleşii trebuie să aibă un birou în care să-i primească pe cei care i-au votat, deputaţilor şi senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul camerelor pentru cheltuielile de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare, precum chiria, utilităţile, consumabilele sau salariile angajaţilor. În urma unui calcul simplu, luând drept exemplu cazul unui senator care nu este membru în nicio comisie şi care nu are domiciliul în Bucureşti, vorbim de un venit lunar de peste 10.000 de lei, adică 2.500 de euro. Prin urmare, pentru, de exemplu, 12 zile lucrate, cum a fost cazul lunii mai, un parlamentar fără funcţie de conducere şi care nu e membru într-o comisiile de specialitate, primeşte 2.500 de lei. În cazul preşedinţilor de cameră, doar indemnizaţia lunară ajunge la peste 3.600 de euro!!

(Jurnal)