Cât vom plăti pe energia electrică, de la 1 ianuarie 2023. Vezi prețul, în funcție de numărul de Kilowați consumați!

0
596

Piața energiei ar putea fi reglementată din nou de stat, începând cu ianuarie 2023, pentru o perioadă de 2 ani. Românii urmează să plătească un preț fix la curentul electric, de 1 leu per KWh, indiferent de cantitatea pe care o consumă lunar.

De la 1 ianuarie 2023, ar putea intra în vigoare o nouă Ordonanță de Urgență (OUG) pe energie. România ar putea trece la piaţa reglementată, ceea ce înseamnă că prețurile vor fi stabilite direct de stat.

Anunţul vine după ce premierul Nicolae Ciucă s-ar fi înţeles pe această temă cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Care vor fi noile prețuri la energie

Liderii coaliției de guvernare ar fi decis ca România să revină la piața reglementată de energie electrică de la 1 ianuarie 2023. Prețurile ar urma să fie fixe pentru o perioada de cel mult doi ani.

  • Pentru consumatorii casnici 0,68 lei/kwh (până în 100 de kwh), 0,8 lei/kwh (până în 255 de kwh).

    Pentru cei care depășesc plafonul de 255 de kwh un preț fix de 1 leu/kwh;

  • Pentru școli, spitale, industria farma, IMM-uri: 1 leu/kwh;

  • Pentru consumatorii industriali: preț fix de 1,3 lei/kwh. Guvernul urmează să vină cu o nouă Ordonanță de Urgență care să stabilească aceste lucruri până la 1 noiembrie.

Social-democrații, cei ce au propus aceste tarife, spun că scopul este  ”să se pună capăt tranzacţiilor speculative cu energie, iar operatorii serioşi din acest sector să poată funcţiona eficient în condiţii comerciale predictibile”.

(Jurnal)