În România, cu un salariu mediu pe economie se poate trăi doar o jumătate de lună. Așa  arată un studiu ce vizează nivelul de trai al populației la această oră. Ce ar mai putea spune giurgiuvenii conform acestui studiu, ținând cont de faptul că ei trăiesc într-una dintre cele mai slab dezvoltate, economic, zone din țară, iar salariul mediu pe economie este cu mult mai mic la Giurgiu decât în multe localități ale țării.

Studiul arată că românii îşi pot asigura 16 coşuri zilnice dintr-un câştig salarial mediu net lunar  de 395 de euro, în timp ce maghiarii şi polonezii depăşesc 20 de coşuri. Mai săraci decât noi sunt doar bulgarii.Dacă un român cu un salariu mediu net şi-ar cheltui toţi banii pe mâncare, acesta şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar, pe când un polonez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50, arată un studiu al patronatelor din industria alimentară.  Mai rău decât noi la acest capitol stă doar Bulgaria, unde cu un salariu mediu net lunar populaţia îşi poate asigura numai 13 coşuri zilnice. Noi giurgiuvenii observăm acest lucru cu ochiul liber atunci când mergem la Ruse, meniul vecinilor noștri rezumându-se la un singur fel de mâncare în restaurante, de obicei la salatele lor célèbre, deși TVA-ul lor este mai mic (5 %).

În timp ce un român plăteşte 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, un polonez. Plătește  3,80 de euro. Una dintre explicaţiile patronatelor este că polonezii plătesc TVA de doar 5% la carne şi preparatele din carne, faţă de 24%, cât plătim noi. În acelaşi timp, diferenţa atât de mare între TVA de la noi şi TVA de la vecinii noştri europeni slăbeşte considerabil competitivitatea producătorilor români. Asta s-a dovedit la începutul anului, când în Ungaria a fost micşorată cota de TVA pentru carnea de porc, de la 27% la 5%. În Uniunea Europeană, România se află la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care faţă de cel din Marea Britanie este de şase ori mai mic!

Taie TVA la Carne!

Românul nu știe că TVA de 24% pentru carne şi pentru produsele din carne înseamnă că statul mănâncă un sfert din porţia lui -, după cum  arată patronatele din industria alimentară, care au lansat, de curând campania „Taie TVA la carne”.  „TVA redusă la carne şi la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii, încurajează producătorii autohtoni, creşte consumul şi îmbunătăţeşte starea de sănătate a românilor“, argumentează coaliţia patronală care a declanşat campania.
Din această coaliţie fac parte, pentru început, Pro Agro, Uniunea Crescătorilor de Păsări, Romalimenta şi Rompan. De precizat că zilele trecute Ungaria a trecut și ea la %% TVA la alimente, lucru ce a făcut ca cetățenii din zona Ardealului să opteze la sfârșit de săptămână pentru a trece granița și ași cumpăra produsele de bază din marketurile maghiarilor. (JGR)