calorifer_peg_12797600În conferinţa de presă de miercuri, 22 octombrie, a primarului Nicolae Barbu, acesta a precizat că în şedinţa de consiliu din 30 octombrie, pe ordinea de zi va fi prezentat un proiect de hotărâre extrem de important pentru populaţia municipiului, privind reducerea preţului gigacaloriei prin creşterea subvenţiei acordată de Primăria Giurgiu. Vorbind despre acest subiect primul edil preciza că în această iarnă din preţul local al gigacaloriei, de 399,23 lei, municipalitatea va acorda o subvenţie de 133,23 lei, preţul de facturare pentru populaţie al gigacaloriei ajungând la 260 lei. Conform declaraţiilor primarului giurgiuvenii vor putea plăti astfel, cu 39,23 lei mai puţin pentru căldură. Menţionăm că  preţul de anul trecut al gigacaloriei a fost de 299,23 lei.
Nicolae Barbu a mai explicat jurnaliştilor că reducerea preţului gigacaloriei se datorează mai multor factori: „Faptul că avem banii, plătim gazul în avans, iar cei de la GEP obţin un preţ mai bun pe gaz (…) Am fost anunţaţi că mai primim zilele următoare 19 miliarde din economiile făcute de alte primării, care n-au consumat toţi banii şi nici n-au posibilitatea să-i termine până la sfârşitul anului. Drept urmare, ne vom adresa şi sistemului de transport al energiei termice şi vom moderniza şi acest sistem de transport pe anumite tronsoane unde avem probleme”.
Totodată primarul Nicolae Barbu a anunţat că alături de subvenţia la gigacalorie municipalitatea va mai acorda persoanelor cu venituri mici, ajutoare pentru încălzire şi că doar cei care se încălzesc cu agent termic în sistem centralizat vor primi un asemenea sprijin de la Primărie, scopul principal al acordării acestuia fiind menţinerea sistemului public de alimentare cu energie termică. În încheiere Nicolae Barbu a precizat că acest ajutor financiar de la bugetul local va fi supus spre aprobare  în aceeaşi şedinţă ordinară din 30 octombrie.
Marian TARU