Care sunt regulile campaniei electorale de anul acesta ? Cu ce resurse se va face… 

0
618

campanie-electorala-marian-vanghlie-usl-sector-5-2012-3-afise-electorale-in-acelasi-loc-ceicunoi-wordpress-com-4Foto: Un panou publicitar din trecuta campanie electorală a primarului ”care este” , politician  ce  demonstrat că își respectă sloganul de a spune mereu ce crede, amenințând zilele trecute o televiziune centrală (România TV – a lui Ghiță!)  în timp ce aceasta îl filma, lucru ce i-ar putea aduce lui Vanghelie alte  noi necazuri .

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Finanțarea apropiatei campanii electorale se va face , în mare parte,  cu resurse financiare de la stat.  Alocarea  sumelor se  va face însă diferențiat. Spre exemplu comunele vor primi în jur de 50 de milioane de lei, în timp ce orașelor  le vor fi alocate  sume între 80-100 de milioane, în funcție de  numărul populației, iar  municipiilor în jur de 150 de milioane. Această hotărâre de a finanța din  resursele financiare ale statului campania electorală a fost motivată prin pârghiile de control pe care statul, respectiv instituțiile sale, le vor avea pentru a verifica legalitatea  finanțărilor, mai ales cât timp vorbim de banul public.

 Legea este drastică  și cuprinde o serie de norme…

 De exemplu un primar care va depune în contul partidului suma de 50 milioane lei, din cotizații sau alte surse,  depunerea acestei sume în cont   reprezintă dovada achitării sumei, către AEP, pentru ca ulterior să se poată primii  banii. Este o procedură mai complicată față de celălalte campanii electorale și mult mai strictă fiind vorba de banii publici, iar instituții ale statului vor putea  verifica dacă s-a respectat procedurile legale. S-a restrăns de asemenea și activitățile din campania electorală.  Modalitățile de publicitate electorală se rezumă la afișe și  publicitate media, aceasta  cuprinzând și publicitatea on-line. Evident cu condiția ca mijlocul media să fie înregistrat la Registrul Comerțului și să funcționeze ca societate comercială. Asta pentru că banii vor trebui justificați prin contracte și prin facturi și eventual chitanțe  fiscale, statul urmând a impozita aceste sume. În caz contrar totul va mirosi a evaziune fiscală!

 De precizat că orice sumă alocată în plus față de sumele prevăzute în lege ( în  această campanie electorală), va fi reținută  de către stat, considerându-se venit la stat!

În acest fel se va putea monitoriza foarte clar  alocarea sumelor  atât de către instituțiile statului, cât și de către presă și nu în ultimul rând de către partidele  angrenate în  cursa electorală, putând  verifica dacă se respectă sau nu  legea electorală.

 Practicile de până acum  cu punga de zahăr, sticla de ulei  si alte astfel de produse, așa zisele pomeni electorale ambulate în orice  formă ce va naște suspiciunea de mituire a  electoratului sunt strict interzise.

 Evident   că unii dintre candidați își vor pune imaginația la încercare și probabil vor organiza petreceri pe prispa din fața casei, ând motivcă sunt reuniuni de familie cu 500 de invitați. Nu vor lipsi nici binecunoscutele  excursii la mănăstiri, va crește implicarea reprezentanților  bisericii preoții citind acatiste electorale , și rugăciuni către sfinți (în măsura  creativității fiecăruia) contra sume ce vor fi depuse laa cutia milei, greu de monitorizat, gest c ear semăna a blasfemie! Se vor găsi cu siguranță și supape de fentat Legea..

O Lege care  cu siguranță de data aceasta va fi atent lecturată de cei interesați , ținând cont de faptul că în ea există prevederi  legale care statueaza  procedura de donații electorale și cu cine are dreptul de a face aceste donații.  Plecând de la premiza că orice entitate  publică  sau privată care are legătură cu statul, nu poate face donații, înțelegem că aportul financiar personal  al candidațiilor va conta foarte mult în viitoarea competiție.

 Cei mai mulți dintre cei ce au studiat Legea spun că ea vine să  corijeze practicile neortodoxe miștenite din celelalte campanii electorale, când  pomenile , mita electorală , erau transpuse sub cele mai ingenioase forme : de la veșnicii mici, tăieri de porci pe strada cu cei mai mulți rromi din oraș, și terminând cu sacii de bani distribuiți cash! prin anumite cartiere mărginașe , din dorința obținerii a cât mai multe voturi, toate acestea ni se promite că vor fi doar niște amintiri urâte și atât. Oare?

 (Marian TARU)