Care sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult față de anul trecut. Cum au reacționat giurgiuvenii…

0
132

       Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că luna trecută cel mai mult s-au scumpit produselor nealimentare, cu aproape 8 la sută.

Conform aceleiași surse, tarifele serviciilor au crescut și ele cu aproape 3%, iar alimentele s-au scumpit față de august 2020 cu 2,7%.

Cel mai mult s-a scumpit însă Energia electrică. Astfel, acum  plătim cu aproape 25 lei în plus la fiecare sută de lei facturată. Și pentru gaze plătim cu peste 20% mai mult decât în vara anului trecut.

Dar stați, căci  sezonul marilor scumpiri la gaze abia din toamna asta  începe!

Și prețurile la carburant, la pompă, au crescut în ultimul an. Potrivit INS, un litru de combustibil costă acum cu peste 14% mai mult ca în august 2020. Dacă anul trecut șoferii puteau cumpăra litrul de benzină și motorină cu circa 4,5 lei, acum trebuie să scoată din buzunar circa 6 lei.

Cu toate acestea se constată o scădere a prețului la biletele de avion, probabil și pe fondul unui volum mai scăzut de pasageri, cauzat de măsurile restrictive impuse în aeroporturi și în avioane, de către Pandemie.

În ceea ce privește alimentele, scumpirile s-au înregistrat la ulei, telemeaua de oaie, la pește proaspăt și la margarină. Există, însă, și produse și servicii care sunt mai ieftine la această oră. Astfel a scăzut prețul cartofilor cu circa 33% , la fructe și citrice.

Giurgiuvenii sunt la rândul lor afectați de aceste scumpiri. Acest lucru se observă prin faptul că după ora 17.00, Piața Centrală, locul cel mai accesat de locuitorii Municipiului,   devine aproape pustie, în timp ce comercianții din jurul acesteia își închid magazinele, motivând acest lucru prin faptul că nu au rost cheltuielile în plus cu utilitățile atâta timp cât ele nu sunt acoperite prin vânzarea de produse.

(Jurnal)